Trochę staromodna, może mało odkrywcza tarta z jabłkami, ale to właśnie takie wypieki nigdy się nie nudzą i zawsze jest na nie odpowiedni czas. Pyszna, krucha, rozpływająca się w ustach z delikatnym posmakiem kardamonu oraz wanilii, z dużą ilością chrupiącej kruszonki do wydłubywania. Działająca jak wehikuł czasu – każdy kęs to powrót do dzieciństwa i miłych wspomnień. Obłędna na ciepło z kulką waniliowych lodów.
Składniki (forma o średnicy 26 cm):
Spód:
1,5 szklanki (210 g) mąki
3/4 kostki (150 g) zimnego masła + 1 łyżka do wysmarowania formy
1 jajko
2 łyżki (30 g) cukru z wanilią
0,5 szklanki (60 g) cukru pudru
szczypta soli
Kruszonka:
1 szklanka (150 g) mąki
0,5 kostki (100 g) zimnego masła
0,5 szklanki (60 g) cukru pudru
Jabłka:
5 średnich jabłek Szara Reneta
2 łyżki cukru
mielony kardamon
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
1) Do przesianej mąki dodać pokrojone masło, jajko, cukier puder, cukier z wanilią oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść
(ciasto można wyrobić przy użyciu miksera z odpowiednią końcówką).
2) Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę.
3) Przygotować jabłka: jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Następnie lekko podsmażyć na patelni z cukrem, sokiem z cytryny i szczyptą kardamonu do smaku.
4) Przygotować kruszonkę: do miski wsypać mąkę, cukier i dodać pokrojone w kostkę masło. Wszystko rozcierać palcami aż powstaną grudki ciasta i odstawić do lodówki.
5) Schłodzone ciasto na spód rozwałkować między 2 warstwami folii spożywczej na około 3-4 mm.
6) Ściągnąć jedną warstwę folii, ciasto nawinąć na wałek i przełożyć na wysmarowaną tłuszczem formę. Docisnąć delikatnie do formy i odciąć wystające poza formę ciasto.
7) Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą.
8) Piec 12 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
9) Usunąć obciążenie, na podpieczony spód wyłożyć podsmażone jabłka i wyrównać łyżką.
10) Wszystko posypać schłodzoną kruszonką i piec kolejne 30 min, do czasu, aż kruszonka się zarumieni.
11) Po upieczeniu ciasto od razu obficie oprószyć cukrem pudrem.
Takie wypieki nigdy nie „wyjdą z mody”, są ponadczasowe i niepowtarzalne. Oj, przydałby mi się taki pyszny „wehikuł czasu” do kubka herbaty;) Ps. Bardzo ładna kompozycja:)
Bardzo dziękuję za miłe słowa 🙂 pozdrawiam
Przepiękna tarta! 🙂
Dziękuję 🙂