Receptą na udany dzień jest zdrowe, dające mnóstwo energii, a przede wszystkim smaczne śniadanie. Dlatego dziś zapraszam Was do wspólnej celebracji poranka z pożywnymi, domowymi batonami. Szybkie, proste a zarazem pełne naturalnych, wartościowych składników odżywczych batony na bazie płatków kukurydzianych to idealna propozycja na śniadanie w domu, do szkoły lub pracy. Mam nadzieję, że wyczarują uśmiech na Waszej twarzy i wprowadzą w dobry nastrój na cały dzień.
Składniki:
1,5 szklanki (50 g) płatków Lubella Corn Flakes Kakao i Miód
0,5 szklanki (15 g) amarantusa ekspandowanego
0,5 szklanki orzechów włoskich
0,5 szklanki orzechów laskowych
4-5 łyżek miodu
Przygotowanie:
1) Orzechy lekko podprażyć na suchej patelni, a następnie drobno posiekac w blenderze, najlepiej kielichowym.
2) Miód przełożyć do rondelka i na małym ogniu podgrzewać, aż zacznie się pienić. Zdjąć z palnika, dodać lekko pokruszone płatki, amarantus oraz orzechy i dokładnie wymieszać.
3) Gotową masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, dobrze ugnieść i uformować w prostokąt.
4) Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez ok. 15 min.
5) Wystudzić, a następnie pokroić na prostokąty.
6) Gotowe batoniki przechowyć w szczelnie zamykanym słoiku, dzięki temu zachowają swoja chrupkość.
7) Batoniki najlepiej smakują podane z mlekiem lub pokruszone z jogurtem naturalnym.
#odkrywamcomożezboże #mojaalternatywa #zrodzinąnajlepiej #lubella
Mniam:) Kolejny pomysł na pyszne śniadanie:) Powodzenia w konkursie:)
nie dziękuję 😉 pozdrawiam
Mniam. 🙂
🙂