Budyń z kaszy jaglanej to prosty sposób na bardzo smaczny, zdrowy podwieczorek, kolację lub śniadanie. Dzisiejsza sezonowa wersja jest kremowa, aksamitna i mocno truskawkowa… myślę, że w takim wydaniu jest w stanie przekonać nawet najbardziej zatwardziałych przeciwników kulinarnych eksperymentów. A czy wy już próbowaliście? Smakuje Wam?
Składniki (2 porcje):
0,5 szklanki (100 g) suchej kaszy jaglanej
1,5 szklanki (370 ml) mleka krowiego lub roślinnego
3 szklanki (400 g) truskawek
2 łyżki miodu
Przygotowanie:
1) Kaszę jaglaną zalać mlekiem, a następnie gotować pod przykryciem ok. 15 minut, do momentu, aż będzie miękką, a nawet lekko rozgotowana. Co jakiś czas kaszę należy przemieszać, żeby się nie przypaliła. Pamiętaj również, aby kaszę dokładnie przed gotowaniem wypłukać, obficie przelewając najpierw zimną, a później gorącą wodą, dzięki temu pozbędziemy się gorzkiego posmaku.
2) Ugotowaną kaszę z umytymi, obranymi z szypułek truskawkami i dodatkiem miodu zmiksować blenderem kielichowym (lub za pomocą ręcznego) na gładki mus. Jeżeli budyń wyjdzie zbyt gęsty można dolać odrobinę mleka lub dodać więcej truskawek.
3) Gotowy budyń podawać ze świeżymi owocami i opcjonalnie z ulubionym sokiem.
Świetny! Muszę zrobić mojemu Maluchowi:)
Koniecznie 🙂 kasza jaglana to samo zdrowie 🙂 pozdrawiam
Ale ten budyń uwodzi… 🙂 Grzechu wart 🙂
Taki budyń to nie grzech 😉