Fasolka w takim wydaniu to ciekawa, zaskakująca alternatywa dla tradycyjnej wersji z podsmażoną bułką tartą. To prosty i szybki sposób, aby przyrządzić oryginalne, lekkie danie, które świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy, kolacja lub przystawka.
Teraz kiedy sezon na fasolkę w pełni, nie zapomnijcie o niej podczas zakupów w warzywniaku i koniecznie przetestujcie ten przepis, a ja życzę Wam bon Appetit.
Składniki (2 porcje):
250 g młodej fasolki szparagowej
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka sezamu (u mnie kolorowy)
chili
Przygotowanie:
1) Fasolkę dokładnie umyć, w razie potrzeby usunąć końce i podgotować al dente w lekko osolonej wodzie (na koniec fasolkę hartujemy).
2) Na patelni rozgrzać olej, dodać cukier oraz posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać.
3) Kiedy cukier zacznie się lekko karmelizować dodać ocet ryżowy, sos sojowy oraz odrobinę chili, ponownie wymieszać i dodać odcedzoną fasolkę.
4) Całość smażyć przez kolejne 5 min. cały czas mieszając, tak aby fasolka dokładnie popołączyła się z sosem. Pod koniec smażenia dodać sezam podprażony na suchej patelni.
5) Podawać jako danie samodzielne lub dodatek.
Fasolka jest bardzo wdzięcznym tematem do orientalnych eksperymentów, ta wygląda super!!!!
Dziękuję. Pozdrawiam
Dziś zrobię; wygląda smakowicie 🙂
Dziękuję i czekam na relacje jak wyszła 🙂