Bruschetta… niby zwykła kanapka z pomidorami, jednak kiedy przygotuje się ją z sercem, z najlepszych składników… z dojrzałych, słodkich, pachnących pełnym słońcem pomidorów, świeżej, aromatycznej bazylii i oliwy z pierwszego tłoczenia staje się niezwykłą przekąską, która skradnie serce każdego. Nie ma lepszej pory na bruschetty niż lato.
Spróbujcie póki sezon na pomidory trwa.
Jeżeli lubicie włoską kuchnię i pomidory zerknijcie również na SPAGHETTI Z ZIOŁOWYMI KLOPSIKAMI
Składniki (2 porcje):
2 ciabatty
2 pomidory malinowe
4 łyżki oliwy extra vergine
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej bazylii
sól
świeżo mielony pieprz
Dodatkowo:
świeże listki bazylii do dekoracji
Przygotowanie:
1) Wymieszać 3 łyżki oliwy z 1 ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę.
2) Ciabatty przekroić na połowy, skropić przygotowaną oliwą z czosnkiem (można również nasmarować pędzelkiem) i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z funkcją grilla przez ok. 5 min aż się zarumienią.
3) Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.
4) Do pomidorów dodać, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, bazylię, łyżkę oliwy, soli oraz pieprzu do smaku i dokładnie wymieszać.
5) Przygotowane pomidory ułożyć na ciepłych połówkach ciabatty.
6) Podawać od razu udekorowane świeżą bazylią.
Uwielbiam ! 🙂 wygląda smakowicie
Też lubię takie proste rozwiązania 🙂 Dziękuję