Kremowe, bardzo aromatyczne, pachnące lasem i słońcem kaszotto z kaszy bulgur i złocistych kurek. Danie, którego przygotowanie wzorowane jest na włoskim risotto. I jak cała kuchnia włoska proste, szybkie i z najlepszych sezonowych składników. Po przygotowaniach do umycia tylko jedna patelnia, więc spokojnie można wyciągnąć nogi i uciąć sobie poobiednią drzemkę.
Składniki (2 porcje):
0,5 szklanki (100 g) suchej kaszy bulgur
150 g kurek
0,5 cebuli
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
1-1,5 szklanki (250 ml – 375 ml) bulionu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka tartego parmezanu
sól
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
1) Kurki dokładnie umyć, osuszyć i w razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki.
2) Na rozgrzanej patelni z łyżką masła zeszklić drobno pokrojoną cebulę, pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
3) Do cebuli i czosnku dodać kurki i chwilę smażyć.
4) Dodać suchą kaszę i mieszając dalej smażyć około 3 min.
5) Całość zalać szklanką gorącego bulionu i gotować pod przykryciem ok. 12-15 min, od czasu do czasu mieszając, aż kasza zmięknie, a płyn zostanie wchłonięty. Jeżeli płyn wchłonie się wcześniej i kasza nie będzie miękka dolewać po 1/4 szklanki bulionu.
6) Na koniec dodać łyżkę masła, parmezan, posiekaną pietruszkę, doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać.
7) Przed podaniem odstawić na 10 min. Kaszotto podawać posypane posiekaną natką pietruszki.