Błyskawiczne, lekkie, nie za słodkie ciasto jogurtowe z delikatnym posmakiem limonki i oczywiście letnim, sezonowym akcentem w postaci malin. Pyszne, świeże, pachnące… wprost idealne do popołudniowej herbaty.
Lubicie ciasta z sezonowymi owocami?
PROSTE CIASTO Z BORÓWKAMI
KOKOSOWE CIASTO Z MORELAMI
CIASTO CZEKOLADOWE Z CZERWONĄ PORZECZKĄ
Składniki (forma 12 cm x 31 cm):
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej
1,5 szklanki (210 g) mąki
0,25 kostki (50 g) masła
0,75 szklanki (150 g) cukru
2 jajka
1 kubeczek (160 g) jogurtu naturalnego
1 limonka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1 szklanka malin
cukier puder
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
1) Maliny umyć, osuszyć i obtoczyć w mieszance mąki pszennej z mąką ziemniaczaną.
2) Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia.
3) Limonkę dokładnie umyć, sparzyć, otrzeć skórkę i wycisnąć 1 łyżkę soku.
4) Do misy miksera przesiać mąkę oraz proszek do pieczeni i dodać cukier.
5) Miksując na wolnych obrotach dodać jogurt, jajka,przestudzone masło, skórkę oraz sok z limonki. Mieszać tylko do momentu połączenia się składników czyli bardzo krótko.
6) Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i posypać malinami.
7) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-50 min, do suchego patyczka.
8) Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem i wystudzić.
W spisie składników nie ma ilości proszku do pieczenia.
Dzięki ?
Ciasto wygląda fantastycznie, na wilgotne i lekkie, koniecznie będę musiała wypróbować przepis 😉
Dziękuję. Takie właśnie jest 😉
Z przyjemnością zjadłabym kawałek 🙂
Miło mi i polecam spróbować 🙂