Smaczna, sycąca, ekspresowa sałatka z delikatnej kaszy kuskus, młodego, soczyście zielonego bobu, najpyszniejszych na świecie orzeszków pistacjowych i lekko pikantnej, aromatycznej bazylii. Całość prezentuje się niebywale wiosennie, energetycznie i bez wątpienia apetycznie. Rewelacyjnie sprawdzi się jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa bądź ryby, jest też świetnym pomysłem na lunch box do pracy.
A dlaczego warto jeść bób?
– zawiera duże ilości białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego,
– jest stosunkowo niskokaloryczny, bogaty w błonnik, zawiera niewiele tłuszczu i syci na długo,
– obniża stężenie cholesterolu LDL,
– zawiera bogaty zestaw witamin m.in. witaminy C, A, kwas foliowy, B1, B6,
– i przede wszystkim jest smaczny!
Lubicie sałatki z dodatkiem kaszy? Może chcielibyście spróbować połączenia z kaszą pęczak? —-> SAŁATKA Z KASZĄ PĘCZAK I JARMUŻEM
Składniki:
0,5 szklanki (100 g) suchej kaszy kuskus
1,5 szklanki (200 g) bobu
0,25 szklanki obranych, niezbyt drobno posiekanych, prażonych pistacji
2 łyżki posiekanej bazylii
2 łyżki oleju, świetnie sprawdzi się arganowy
sól
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
1) Kaszę przygotować wg instrukcji na opakowaniu (zalać wodą z odrobiną soli w stosunku 1:1, przykryć i odczekać kilka minut), a następnie odstawić do przestudzenia.
2) Bóg ugotować w lekko osolonej wodzie (zazwyczaj wystarczy 10-15 min, ale najlepiej sprawdzać w czasie gotowania czy jest dobry), przestudzić i obrać ze skórek.
3) Do kaszy dodać przygotowany bób, pistacje, posiekaną bazylię, oliwę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać.
4) Podawać jako samodzielne danie albo dodatek do ryby lub mięsa .
Idealne przepis. Jest w nim wszystko co lubię. Wszystko! :D.
Bardzo się cieszę, że przypadł do gustu 🙂 pozdrawiam