Crumble czyli owoce pod kruszoną to jeden z moich ulubionych owocowych deserów. Robię go przez cały rok, zmieniając tylko owoce, oczywiście starając się używać tych sezonowych. Ale szczególnie często pojawia się u nas kiedy poranki są już chłodne, a wieczór przychodzi wcześniej niż byśmy tego chcieli. Dopiero co zaczął się wrzesień, a ja już poczułam jesienny klimat, być może to wina mojego kiepskiego nastroju. Ale soczyste, słodkie owoce z delikatną kruszoną zawsze poprawiają samopoczucie. I bez względu na wszystko zawsze się udają. Spróbujcie zrobić na podwieczorek i spałaszujcie w towarzystwie dobrej książki… zapewniam, że nie ma lepszej formy relaksu.
Składniki (4 porcje):
Crumble:
4 dobrze dojrzałe brzoskwinie
1/2 szklanki (70 g) mąki pszennej
1/2 szklanki (60 g) mielonych migdałów
1/4 kostki (50 g) zimnego masła + trochę do nasmarowania kokilek
1/3 szklanki (40 g) cukru pudru
4 łyżeczki (25 g) brązowego cukru (opcjonalnie)
1 łyżka (6 g) wiórków kokosowych
Dodatkowo:
4 duże gałki dobrych waniiowych lodów 😉
cukier puder
Przygotowanie:
1) Brzoskwinie umyć, osuszyć, usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki.
2) Do miski wsypać mąkę, mielone migdały, cukier puder, wiórki kokosowe i dodać pokrojone w kostkę masło. Wszystko rozcierać palcami, aż powstaną grudki ciasta i odstawić na 15 min. do lodówki.
3) Kokilki nasmarować masłem, do każdej nałożyć po równo przygotowanych brzoskwini, każdą porcję posypać 1 łyżeczką brązowego cukru i na koniec kruszonką.
4) Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 min, aż kruszonka się zarumieni.
5) Gotowy deser podawać na ciepło, oprószony cukrem pudrem z dużą gałką waniliowych lodów.
RADA: Zamiast robić 4 osobne porcje, można przygotować w jednym większym naczyniu do zapiekania.
Crumble to dla mnie smak jesiennych podwieczorków…. Na pewno wypróbuję ten przepis, bo brzmi i wygląda smakowicie 🙂
To podobnie jak dla mnie 🙂 Cieszę się, że przepis przypadł do gustu. Pozdrawiam i czekam na relację po wypróbowaniu mojego crumble 🙂