Tak, jem mięso i nie, nie uważam, że burger zrobiony w domu z dobrej jakości mięsa to zło (oczywiście inne zdanie mam na temat burgerów kupionych w przypadkowych barach), ale lubię wegańskie i wegetariańskie pozycje. Przyznam nawet, że czasami te zamienniki smakują mi bardziej niż oryginalne dania z tradycyjnych receptur. Burgery z buraczków i kaszy jaglanej są tego najlepszym przykładem. Nieprzyzwoicie pyszne, a przy tym z samych zdrowych, wartościowych składników i gwarantuję, że taką jedną naszprycowaną warzywami bułą można się porządnie najść.
Wpadnijcie również po przepis na WEGEBURGERY Z MARCHEWKI, PIETRUSZKI I SELERA
Składniki (10 burgerów):
Kotlety:
1 i 1/2 szklanki startych na drobnych oczkach buraków czerwonych
1/2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki
1/2 szklanki (100 g) kaszy jaglanej
1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
2 łyżki mąki jaglanej
1/2 szklanki ziaren słonecznika
1/4 szklanki sezamu
1/4 szklanki oleju
1 czerwona cebula
1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka startego imbiru
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki chili
pieprz
sól
Sos:
1 kubeczek (150 g) jogurtu naturalnego
3-4 łyżki musztardy miodowej
1 łyżka miodu
sól
pieprz
Dodatkowo:
10 bułek
kilka garści szpinaku
2 pomidory
czerwona cebula
Przygotowanie:
1) Ziarna słonecznika oraz sezam lekko podprażyć na suchej patelni.
2) Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie (pamiętaj, aby kaszę przed ugotowaniem dobrze wypłukać obficie przelewając najpierw zimną, a następnie gorącą wodą, pomoże to pozbyć się gorzkiego posmaku) i odstawić do wystudzenia.
4) Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na odrobinie oleju.
6) Wszystkie składniki na kotleciki wrzucić do jednej miski, doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać najlepiej rękoma, tak aby uzyskać kleistą masę.
7) Z gotowej masy formować kotlety i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
8) Piec około 30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, w połowie czasu kotlety odwrócić na drugą stronę przy pomocy szpatułki kuchennej.
9) Przygotować sos: wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.
10) Bułki chwilkę podpiec w piekarniku. Każdą bułkę przekroić na pół i obie połowy posmarować sosem. Następnie na jedną połowę nałożyć trochę szpinaku, gotowy kotlet, plaster pomidora, plasterek cebuli i przykryć drugą połową. Podawać od razu po przygotowaniu (same kotlety można przechowywać w lodówce).
jak z buraków, to jestem kupiona 😀
U mnie w domu wszystko z buraczkami też jakby szybciej znika 🙂 Pozdrawiam