Kocham lato i wakacyjny luz. Jestem wdzięczna za te kilka tygodni pełnych słońca, zapachu kwiatów oraz niekończących się wieczornych rozmów w ogrodzie. Czas, w którym najlepsze w roku warzywa i owoce nabierają koloru, a przygotowywanie posiłków ogranicza się do kilku minut. Wystarczy umyć parę garści soczystych czereśni, omaścić masłem bób lub poddusić słodkie pomidory z jajkiem by zapełnić głodny brzuch. Albo po prostu użyć blendera i rozkoszować się lekką jak chmurka jogurtowo-truskawkową FIT pianką.
Jogurtowo-truskwkowa FIT pianka to pyszne połączenie słodkich truskawek, jogurtu naturalnego i pachnących poziomek. Wyjątkowo prosty i delikatny wakacyjny deser, który dobrze schłodzony orzeźwi nawet w najbardziej upalne dni.
Koniecznie dajcie znać jak mijają Wasze wakacje i czy udało Wam się wypróbować przepis? Miłego dnia ☀️
Jogurtowo-truskawkowa FIT pianka
Składniki:
Pianka:
- 1 szklanka (250 ml) gęstego jogurtu naturalnego
- 1 szklanka (250 g) świeżych lub mrożonych truskawek (mrożone wcześniej rozmrozić)
- 2 łyżki (30g) ksylitolu
- 3 łyżeczki (15 g) żelatyny
- 1/4 szklanki (60-70 ml) gorącej wody
Mus truskawkowy:
- 1 szklanka świeżych lub mrożonych truskawek (mrożone wcześniej rozmrozić)
- 1 łyżka (15 g) ksylitolu (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- świeże, letnie owoce do podania np.: poziomki, borówki, jagody, maliny itp.
Przygotowanie:
Pianka:
- Truskawki zmiksować za pomocą blendera na gładką masę.
- Dodać jogurt naturalny oraz ksylitol i ponownie wymieszać.
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 3 łyżki masy jogurtowej, dokładnie wymieszać, dodać do reszty masy i chwilę miksować w celu jej napowietrzenia.
- Na koniec przygotowaną masę jogurtowo-truskawkową rozlać do szklaneczek i odstawić do stężenia na kilka godzin.
Mus truskawkowy:
- Truskawki z ksylitolem (opcjonalnie) zmiksować za pomocą blendera na gładki mus.