Jesienią wolimy dania na ciepło, które rozgrzewają nas po długich spacerach, deszczowych dniach i mglistych porankach. Jednak to nie znaczy, że powinniśmy całkowicie zrezygnować z sałatek, które jak wiadomo są bardzo zdrowe i lekkie, a przy tym pyszne. Połączenie wrześniowych, słodkich winogron z wyrazistym serem, chrupiącymi orzechami i prosciutto na pikantnej rukoli zachwyci każdego i nie pozwoli popaść w jesienny marazm. Cieszcie się i delektujcie bogactwem jesiennych, sezonowych smaków i starajcie się nasycić delikatnym, ciepłym wrześniowym słońcem.
Składniki (2 porcje):
Sałatka:
2 garści rukoli
ok. 15 winogron
60 g sera pleśniowego typu Lazur
4 plastry szynki prosciutto
garść orzechów włoskich
Sos:
3 łyżki oliwy
1,5 łyżki octu balsamicznego
Przygotowanie:
1) Rukolę umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach.
2) Winogrona umyć, w razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na umytej rukoli.
3) Dodać ser pokrojony w kostkę.
4) Orzechy włoskie lekko podprażyć na suchej patelni, posiekać i dodać do całości.
5) Przygotować sos: oliwę dokładnie wymieszać z octem balsamicznym (można użyć w tym celu słoiczka).
6) Gotową sałatkę podawać skropioną przygotowanym sosem.