Pyszne domowe batony to świetna przekąska, słodkie drugie śniadanie, rozkoszny podwieczorek lub zdrowy deser. Przygotuj w kilkanaście minut i sięgaj po nie za każdym razem kiedy najdzie Cię ochota.
A Ty kiedy spałaszujesz swój batonik?
Jeżeli lubisz pożywne domowe batony zapraszam również po przepis na BATONIKI ŚNIADANIOWE Z ORZECHAMI
Składniki (ok. 8 sztuk, forma 12 cm x 31 cm):
Spód:
3 szklanki płatków kukurydzianych Lubella Corn Flakes Kakao i Miód
1/3 kostki (70 g) masła + 1 łyżka masła do wysmarowania formy
3 łyżki miodu
Górna warstwa:
2 i 1/2 szklanki ekspandowanej kaszy jaglanej
1 tabliczka białej czekolady
2 łyżki żurawiny liofilizowanej
3 łyżki miodu
1/3 kostki (70 g masła)
Przygotowanie:
1) Płatki kukurydziane trochę pokruszyć w dłoniach lub za pomocą blendera.
2) W rondelku rozpuścić masło, dodać miód i dokładnie wymieszać. Następnie dodać płatki kukurydziane i ponownie dokładnie wymieszać.
3) Przygotowaną masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenie, równomiernie rozprowadzić i ugnieść.
4) W rondelku rozpuścić drugą porcję masła, z miodem, dodać pokruszoną na kawałki czekoladę i podgrzewać do rozpuszczenia czekolady.
5) Dodać ekspandowana kasze jaglaną oraz żurawinę, dokładnie wymieszać, wyłożyć na spód z płatków, wyrównać i dobrze ugnieść.
6) Odstawić do lodówki na ok. 3h. Po tym czasie pokroić.
7) Gotowe batony przechowywać w lodówce
#dzienzdrowegosniadania #odkryjcomozezboze #silazezboz #lubella #lubellacornflakes
Wyglądają świetnie 🙂
dziękuję, ale smakują też pysznie 😉
rewelacyjne przekąski <3
Miło mi, bardzo nam smakowały 🙂