fbpx
Na Boże Narodzenie Na słodko Wielkanoc

Keks świąteczny | Cwibak

Aromatyczny, maślany keks najeżony kolorowymi bakaliami z duuużą ilością pomarańczowego lukru. Dodatkowo prosty i szybki do przygotowania, dzięki czemu można się cieszyć jego smakiem nie tylko od Święta, ale także na co dzień. Idealny z kubkiem gorącej herbaty.

Składniki (forma o wymiarach 12 cm x 31 cm):

Ciasto:

WAŻNE: Składniki mają być w temperaturze pokojowej.

2 szklanki (280 – 300 g) mąki pszennej + 2 łyżki do obtoczenia bakalii
1 kostka (200 g) miękkiego masła
3/4 szklanki (150 g) cukru
5 jajek
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z połowy pomarańczy
3 łyżki (45 ml) ciemnego rumu
szczypta soli
300 – 400 g ulubionych bakalii (u mnie: 100 g rodzynki + mieszanka suszonych wiśni, żurawiny i jagód; 100 g suszonych moreli; 100 g kandyzowanych owoców; 50 – 70 g mieszanych orzechów: włoskich, pekan i laskowych)

RADA: Pamiętajcie, aby bakalie (poza orzechami) były dokładnie pokryte mąką, inaczej rozłożą się nierównomiernie lub opadną na dno ciasta.

Lukier: 

1 szklanka (120 g) cukru pudru
3 – 4 łyżki (ok. 50 ml) soku z pomarańczy

Przygotowanie:

1) Rodzynki oraz mieszankę suszonych wiśni, żurawiny i jagód zalać goracą wodą i odstawić na 15 min, następnie dobrze odsączyć, osuszyć i obtoczyć w mące.

2) Suszone morele pokroić w kostę i razem z mieszanką kandyzowanych owoców obtoczyć w mące.

3) Orzechy posiekać.

4) Masło z cukrem utrzeć na jasną puszystą masę.

5) Cały czas mieszając mikserem, dodawać po jednym jajku, a następnie skórkę otartą z pomarańczy, przesianą mąką z sodą oraz proszkiem do pieczenia, szczyptę soli i rum.

6) Na koniec dodać przygotowane bakalie, dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

7) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 min., do suchego patyczka.

8) Przygotować lukier: cukier puder dokładnie wymieszać z sokiem z pomarańczy. W razie potrzeby dosypać cukru pudru lub dolać soku.

9) Gotowe, wystudzone ciasto udekorować pomarańczowym lukrem. Przechowywać w temperaturze pokojowej, przykryte ściereczką. Upieczony, wystudzony keks dobrze jest również zawinąć w folię spożywczą na ok. 24 h, aby przeszło aromatem bakalii.

5/5 - (3 votes)

(2) Komentarze

  1. prezentuje się smakowicie:)

    1. Dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *