Aromatyczny, maślany keks najeżony kolorowymi bakaliami z duuużą ilością pomarańczowego lukru. Dodatkowo prosty i szybki do przygotowania, dzięki czemu można się cieszyć jego smakiem nie tylko od Święta, ale także na co dzień. Idealny z kubkiem gorącej herbaty.
Składniki (forma o wymiarach 12 cm x 31 cm):
Ciasto:
WAŻNE: Składniki mają być w temperaturze pokojowej.
2 szklanki (280 – 300 g) mąki pszennej + 2 łyżki do obtoczenia bakalii
1 kostka (200 g) miękkiego masła
3/4 szklanki (150 g) cukru
5 jajek
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z połowy pomarańczy
3 łyżki (45 ml) ciemnego rumu
szczypta soli
300 – 400 g ulubionych bakalii (u mnie: 100 g rodzynki + mieszanka suszonych wiśni, żurawiny i jagód; 100 g suszonych moreli; 100 g kandyzowanych owoców; 50 – 70 g mieszanych orzechów: włoskich, pekan i laskowych)
RADA: Pamiętajcie, aby bakalie (poza orzechami) były dokładnie pokryte mąką, inaczej rozłożą się nierównomiernie lub opadną na dno ciasta.
Lukier:
1 szklanka (120 g) cukru pudru
3 – 4 łyżki (ok. 50 ml) soku z pomarańczy
Przygotowanie:
1) Rodzynki oraz mieszankę suszonych wiśni, żurawiny i jagód zalać goracą wodą i odstawić na 15 min, następnie dobrze odsączyć, osuszyć i obtoczyć w mące.
2) Suszone morele pokroić w kostę i razem z mieszanką kandyzowanych owoców obtoczyć w mące.
3) Orzechy posiekać.
4) Masło z cukrem utrzeć na jasną puszystą masę.
5) Cały czas mieszając mikserem, dodawać po jednym jajku, a następnie skórkę otartą z pomarańczy, przesianą mąką z sodą oraz proszkiem do pieczenia, szczyptę soli i rum.
6) Na koniec dodać przygotowane bakalie, dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
7) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 min., do suchego patyczka.
8) Przygotować lukier: cukier puder dokładnie wymieszać z sokiem z pomarańczy. W razie potrzeby dosypać cukru pudru lub dolać soku.
9) Gotowe, wystudzone ciasto udekorować pomarańczowym lukrem. Przechowywać w temperaturze pokojowej, przykryte ściereczką. Upieczony, wystudzony keks dobrze jest również zawinąć w folię spożywczą na ok. 24 h, aby przeszło aromatem bakalii.
prezentuje się smakowicie:)
Dziękuję 🙂