fbpx
Fit Na słodko

Czekoladowy pudding jaglany z czereśniami

Czekoladowy pudding jaglany z czereśniami

Połączenie czekolady i owoców? Czemu nie? W końcu to nie może się nie udać, zwłaszcza latem, kiedy królują truskawki, maliny, jagody i moje ulubione soczyste czereśnie. Dlatego mam dla Was kolejną zdrowszą wersję deseru – tym razem mocno czekoladowy pudding jaglany z czereśniami. Naturalnie słodki, idealnie kremowy i aksamitny.

Co więcej, czekoladowy pudding jaglany jest na tyle treściwy i sycący, że doskonale sprawdzi się jako drugie śniadanie lub podwieczorek. Niewielka miseczka wystarczy by zaspokoić nawet większy głód, a przy okazji chrapkę na małe co nieco.

Podając deser nie pomijajcie, ale i nie żałujcie sezonowych owoców… póki są. Nic nie zastąpi smaku czereśni zerwanych prosto z drzewa lub dopiero co przyniesionych z bazarku. Poza tym ich słodko-kwaskowy smak doskonale komponuje się dosyć ciężkim aromatem gorzkiej czekolady sprawiając, że całość jest lżejsza i mniej przytłaczająca.

Koniecznie spróbujcie, nawet jeżeli nie jesteście miłośnikami kaszy jaglanej. Jestem pewna, że w takim wydaniu ją pokochacie.

Czekoladowy pudding jaglany z czereśniami

Czekoladowy pudding jaglany z czereśniami

Naturalnie słodki, idealnie kremowy, mocno czekoladowy pudding jaglany z sezonowymi owocami.
Czas przygotowania:10 minutes
Czas gotowania:15 minutes
Czas całkowity:25 minutes
Kategoria: FIT deser
Tagi: czereśnie, fit, fit deser, gorzka czekolada, kakao, kasza jaglana, mleko migdałowe, pudding jaglany
Ilość porcji: 4 porcje

Składniki:

Pudding:

  • 1/2 szklanki (100 g) suchej kaszy jaglanej
  • ok. 2 i 1/2 szklanki (625 ml) mleka migdałowego lub odrobinę więcej
  • ok. 20 (80 g – 100 g) suszonych daktyli
  • 2 łyżki (20 g) ciemnego kakao
  • 1/2 tabliczki (50 g) gorzkiej czekolady
  • mała szczypta soli

Dodatkowo:

  • świeże czereśnie

Przygotowanie:

  • Kaszę jaglaną oraz zalać 2 szklankami mleka migdałowego, dodać sól, a następnie gotować pod przykryciem ok. 15 minut, do momentu, aż będzie miękką, a nawet lekko rozgotowana. Co jakiś czas kaszę należy przemieszać, żeby się nie przypaliła. Pamiętaj również, aby kaszę dokładnie przed gotowaniem wypłukać, obficie przelewając najpierw zimną, a później gorącą wodą, dzięki temu pozbędziemy się gorzkiego posmaku.
  • Następnie dodać suszone daktyle (żeby zmiękły) oraz kakao.
  • Ugotowaną kaszę z daktylami i kakao zdjąć z kuchenki, dodać połamaną czekoladę i dokładnie wymieszać, aż czekolada się rozpuści. Następnie całość zmiksować blenderem kielichowym lub za pomocą ręcznego na gładki pudding. Jeżeli pudding wyjdzie zbyt gęsty można dodać więcej mleka migdałowego.

Gotowy pudding czekoladowy przełożyć do miseczek i podawać na ciepło lub zimno z czereśniami.

    Czekoladowy pudding jaglany z czereśniami
    4.9/5 - (9 votes)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *