fbpx
Na Boże Narodzenie Na słodko

Pomarańczowo-piernikowe ludziki

To już czas na świąteczne wypiekanie i ozdabianie pierniczków. W tym roku moje serce skradły pomarańczowo-piernikowe ludziki. Chociaż mniejsza o kształt, użyjcie takiego jaki lubicie bądź podoba Wam się najbardziej, smak i tak będzie ten sam. Bardzo aromatyczny, z wyraźnym posmakiem pomarańczy, przypraw korzennych, lekko miodowy… co tu dużo mówić… po prostu świąteczny.

Tylko nie dajcie się zwariować, nie zatraćcie się w przedświątecznym pędzie, niech wszystko co robicie sprawia Wam czystą przyjemność. Dlatego znajdźcie odpowiedni moment na  pieczenie, nie ma pośpiechu, te pierniczki są od razu miękkie, możecie je zrobić w ostatniej chwili i tak będą pyszne.

Akcesoria kuchenne użyte do przygotowania pierniczków znajdziecie w sklepie internetowym Tescoma.

Składniki:

Pierniczki:

2 szklanki (280 – 300 g) mąki pszennej + mąka do podsypywania
1/2 szklanki (60 g) cukru pudru
2 łyżki (50 g) płynnego miodu
1/2 kostki (100 g) zimnego masła
1 jajko
1 łyżeczka sody
2 łyżki przyprawy korzennej piernikowej
1 pomarańcza
szczypta soli

Lukier:

1 białko
1,5 szklanki (180 g) cukru pudru

Przygotowanie:

1) Pomarańczę dokładnie umyć i sparzyć, a następnie otrzeć z niej skórkę.

2) Bezpośrednio na stolnicę przesiać mąkę razem z sodą, dodać miód, sól i wymieszać. Jeżeli jak ja również nie macie miejsca na przechowywanie dużej stolnicy, polecam Wam stolnicę silikonową, która świetnie spełnia swoje funkcje, a przy tym rewelacyjnie się czyści i po zwinięciu zajmuje bardzo mało miejsca.

3) Dodać cukier, przyprawę do piernika, otartą skórkę z pomarańczy, pokrojone w kostkę zimne masło i jajko. Całość połączyć za pomocą siekacza do ciasta, a następnie wyrobić gładkie ciasto.

4) Przygotowane ciasto podzielić na dwie części, każdą delikatnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę.

5) Po tym czasie, po kolei każdą część ciasta równomiernie rozwałkować na około 2-4 mm, pamiętając, że im grubiej rozwałkujemy tym pierniczki są bardziej miękkie. Sami zdecydujcie jakie wolicie, a jeżeli chcecie mieć całkowitą kontrolę nad grubością na jaką wałkujecie ciasto użyjcie wałka z regulacją grubości.

6) Z ciasta powycinać ciasteczka za pomocą wykrawaczy w kształcie piernikowych ludzików lub innych i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czy podobnie jak ja nigdy nie macie dosyć wykrywaczy, zawsze się znajdzie jakiś kształt który muszę jeszcze mieć w swojej i tak już pokaźnej kolekcji. Ostatnio zachwycam się właśnie piernikowymi ludzikami, a te jeszcze dodatkowo posiadają urocze stempelki 🙂

7) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 min, aż pierniczki się zarumienią.

8) Przygotować lukier: do miseczki dodać oddzielone białko i około 1,5 szklanki cukru pudru. Następnie utrzeć na jednolitą, gęstą masę. Jeżeli lukier jest zbyt rzadki, dodać więcej cukru.

9) Wystudzone pierniczki dekorujemy lukrem za pomocą rękawa cukierniczego lub podobnie jak ja przy użyciu pisaka zdobiącego, który jest bardzo precyzyjny i wygodny w użyciu. To moje ostatnie odkrycie, wierzcie mi bardzo przydatny gadżet przy ozdabianiu wszelkiego rodzaju wypieków.

10) Gotowe pierniczki przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku.

5/5 - (2 votes)

(2) Komentarze

  1. Agnieszka says:

    Świetne są te foremki 🙂

    1. I bardzo wygodne w użyciu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *