Bajecznie pyszne, kremowe, rozpływające się w ustach mini serniczki z białą czekoladą i dużą ilością ciągnącego, słonego karmelu, idealnie przełamującego słodycz czekolady. Całość zwieńczona solonymi pistacjami, które fantastycznie uzupełniają deser i dodatkowo pełnią funkcje dekoracyjną. Nie da się ukryć, że jest kalorycznie, ale czasami człowiek musi, a w tym przypadku, uwierzcie mi, warto zgrzeszyć taką małą porcyjką.
Składniki (6 porcji w słoiczkach ok. 140 ml):
Spód:
120 g ciasteczek owsianych (tutaj ciasteczka owsiane Bonitki z Biedronki)
1/4 kostki (50 g) masła
Masa serowa:
1 opakowanie (250 g) serka mascarpone
1 szklanka (250 ml) śmietanki 30%
1 tabliczka (100 g) białej czekolady
1 łyżeczka żelatyny
1/4 szklanki (60 ml) gorącej wody
Solony karmel:
3/4 szkalanki (150 g) cukru
1/2 szklanki (125 ml) śmietanki 30%
1 łyżka masła
5 łyżek (75 ml) wody
szczypta soli himalajskiej
Dodatkowo:
prażone pistacje solone
Przygotowanie:
1) Przygotować spód: ciasteczka zmiksować blenderem na mąkę, dodać rozpuszczone masło, dokładnie wymieszać, nałożyć po równo do słoiczków/szklanek i delikatnie ugnieść.
2) Do misy miksera dodać serek mascarpone oraz czekoladę rozpuszczoną w kapieli wodnej i mieszać do uzyskania gładkiej masy.
3) Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i dodać, miksując na małych obrotach.
4) Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Kiedy lekko przestygnie, dodać 3 łyżki masy serowej i dokładnie wymieszać.
5) Nie przestając miksować na wolnych obrotach, żelatynę powoli, cienkim strumieniem dolewać do całości.
6) Przygotowaną masę serową nałożyć do słoiczków z ciasteczkowym spodem i odstawić do lodówki, do stężenia (deserki najlepiej przygotować wieczorem, dzień wcześniej).
7) Przygotować solony karmel: na ciężkiej patelni (u mnie o średnicy ok. 21 cm) z grubym dnem, na dużym ogniu zagotować wodę z cukrem (cukier starać się równomiernie rozsypać na powierzchnię patelni lub potrząsając patelnią rozprowadzić go). Następnie delikatnie zmniejszyć ogień, i gotować do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści i masa nabierze bursztynowego koloru (w tym czasie nie wolno mieszać, jedynie potrząsać naczyniem). Ściągnąć z palnika, dodać masło oraz kremówkę i energicznie wymieszać. Doprawić solą.
8) Gotowe serniczki tuż przed podaniem polać sosem karmelowym i udekorować pistacjami. Nie przechowywać serniczków razem z karmelem w lodówce, ponieważ karmel będzie zbyt twardy. Można przechowywać w lodówce sam sos, ale wyjąć przynajmniej godzinę przed podaniem, żeby nabrał odpowiedniej konsystencji.