Chlebek bananowy okazał się hitem, niezmienne zajmuje pierwsze miejsce pod względem liczby odwiedzających, dlatego jestem pewna, że spodobają Wam się również muffinki z przepisu poniżej. Słodkie, pachnące, mocno bananowe z czekoladowo-orzechowym akcentem podbiją Wasze kubki smakowe. Dodatkowo jak wszystkie tego typu wypieki szybkie i bezbłędnie wychodzą każdemu.
Składniki (12 babeczek):
3 mocno dojrzałe banany
1,5 szklanki (220 g) mąki pszennej lub orkiszowej
1/3 szklanki cukru trzcinowego
1/3 szklanki (80 ml) oleju kokosowego
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli himalajskiej
Dodatkowo:
1 tabliczka (100 g) czekolady mlecznej
2 łyżki śmietanki 30%
garść orzechów laskowych
Przygotowanie:
1) Obrane banany rozgnieść widelcem na puree.
2) Do bananów dodać olej kokosowy, cukier trzcinowy, jajko i dokładnie wymieszać rózgą kuchenną.
3) Do masy bananowej dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz solą i ponownie wymieszać (tym razem bardzo krótko, tylko do połączenia składników!).
4) Gotową masę nałożyć do 3/4 wysokości foremek wysmarowanych tłuszczem lub wyłożonych papilotkami.
5) Piec ok. 25 min (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
6) Orzechy laskowe delikatnie podprażyć na suchej patelni i posiekać na mniejsze kawałki.
7) Przygotować polewę: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką, w tym celu połamaną na kawałki czekoladę wraz ze śmietanką umieszczamy w miseczce nad garnkiem z wrzącą wodą, tak aby roztopiło ją ciepło pary, dzięki temu unikniemy przypalenia czekolady.
8) Gotowe, wystudzone babeczki udekorować polewą z czekolady oraz posiekanymi orzechami laskowymi.
Wyglądają pysznie !
Jako fanka uroczych muffinek zapisuję przepis 🙂
Pozdrawiam i miłego dnia !
Dziękuję 🙂 bardzo się cieszę, że przypadły do gustu. Pozdrawiam
Czy mąkę pszenną można zastąpić np. owsianą?
Akurat owsianej nie próbowałam w tym przypadku, ale myślę, że można dodając mniejszą ilość, ponieważ jest cięższa i wchłania więcej płynu lub wymieszać z pszenną. Ale super wychodzą też z mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej.
Wygląda na łatwe, a zapewne i tak mi nie wyjdzie. Postaram się go przetestować.
Koniecznie. Tylko przy łączeniu mokrych i suchych składników jak najkrócej mieszać wtedy będą puszyste 🙂 Pozdrawiam
Bardzo dobre.Zrobiłam z podwójnej porcji.Polecam a przepis będę powtarzała.
Bardzo mi miło 🙂 Dziękuję 🙂