Lekka, a zarazem sycąca kompozycja soczystych, słodkich owoców z delikatną kaszą kuskus oraz wyrazistym jarmużem i chrupiącym orzechowym akcentem. Kolorowa sałatka, która zachwyci Was oryginalnym smakiem, a jej składniki nasycą Wasze spragnione witamin oraz minerałów zimowe ciało. Wygodna propozycja idealna na każdą porę dnia, w domu i na wynos, na ciepło i zimno. Koniecznie spróbujcie.
Jeżeli lubicie kaszę kuskus zapraszam również po przepis na KUSKUS Z PIECZONYMI WARZYWAMI
Składniki (2 porcje):
1/2 szklanki (100 g) suchej kaszy kuskus
2 duże garści (ok. 50 g) jarmużu
1/2 granatu
2 mandarynki
2 plastry (ok 50 g) sera feta
garść orzechów włoskich
1 łyżka oliwy
Sos:
3 łyżki oliwy
1 łyżka musztardy miodowej
1 łyżka octu balsamicznego
Przygotowanie:
1) Przygotować kaszę kuskus wg instrukcji na opakowaniu (odmierzoną porcję kaszy wsypać do miseczki, zalać wrzącą, lekko osoloną wodą, tak aby poziom wody przekraczał o 0,5 cm poziom kuskusu, odczekać 5 min, rozdrobnić widelcem i odstawić).
2) Na rozgrzanej patelni z oliwą delikatnie podsmażyć umyty, osuszony jarmuż (jeżeli mamy całe liście, porwać na mniejsze kawałki i usunąć twarde części).
3) Dodać przygotowaną kaszę kuskus, wymieszać, zdjąć z ognia i przełożyć na talerze.
4) Na kaszy z jarmużem ułożyć kawałki mandarynki i posypać ziarnami granatu.
5) Na wierzch pokruszyć ser feta oraz lekko podprażone na suchej patelni orzechy włoskie.
6) Przygotować sos: oliwę dokładnie wymieszać z musztardą miodową oraz octem balasamicznym (można użyć w tym celu słoiczka).
7) Gotową sałatkę podawać skropioną przygotowanym sosem.