To już nie są czasy, kiedy owsianka była przykrym obowiązkiem. Dzisiaj może być iście królewskim śniadaniem. Odpowiednio skomponowana, poza konkretną porcją zdrowia i energii dostarczy mnóstwo przyjemności i wprowadzi w dobry nastrój na cały dzień. Dodatkowo nasze śniadanie może wyglądać jak najlepszy deser. Kilka ruchów łyżką, reszta dzieje się sama, bez pilnowania i przypalonych garnków. Idealne leniwe dzień dobry.
Zapraszam również po przepis na pyszną Nocną Owsiankę.
Składniki (1 poracja):
1/3 szklanki płatków owsianych zwykłych
1/4 szklanki mleczka kokosowego
1 łyżka syropu z agawy
1/2 szklanki świeżych lub mrożonych malin
ciepła wody
Przygotowanie:
1) Płatki owsiane zalać ciepłą wodą, tak aby sięgała do wysokości płatków i odstawić na ok. 15 min.
2) Następnie płatki wymieszać z mleczkiem kokosowym, syropem z agawy oraz owocami.
3) Gotową masę przełożyć do naczynka do zapiekania. Kilka malin można poukładać na wierzchu (delikatnie wciskając), żeby gotowa owsianka ładnie wyglądała 🙂
4) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 35 min bez przykrywania.
5) Najlepiej podawać ciepłą od razu po przygotowaniu.
Ale smacznie wygląda. 🙂
Dziękuję, jedna z moich ulubionych.