Dzisiaj wytrawne naleśniki, czyli prosty i szybki sposób na pyszny obiad. Całość przygotowana w wersji dosyć klasycznej ze szpinakiem, ale z małymi niuansami. Pierwsza różnica dotyczy ciasta naleśnikowego, do którego dodaję mąkę żytnią pełnoziarnistą. Z pozoru prosty zabieg, który uwielbiam i stosuję zawsze, ponieważ naleśniki wytrawne z jej dodatkiem, są bardziej sycące i wyraziste. W środku niezwykle aromatyczny farsz ze szpinaku z cebulą oraz świeżym czosnkiem. Jeżeli do tego dodacie jeszcze szczyptę świeżo mielonego pieprzu, ale taką od serca, gwarantuję ogień i nigdy już nie usłyszycie, że szpinak jest bez wyrazu. Na koniec wszystko zapiekamy pod delikatną, cudownie ciągnąca się warstwą mozzarelli. Tak powstaje niezwykle smaczne zwykłe danie na każdy dzień.
Jeżeli przygotowujecie dania ze szpinakiem, oczywiście najlepszym wyborem będą świeże liście, ale to nie znaczy, że mrożony szpinak jest blee. To mit, że mrożonki tracą większość witamin i składników mineralnych. Faktem natomiast jest, że to najlepszy sposób utrwalania żywności, zachowujący największą ilość tego co dobre. Jedyne na co warto zwrócić uwagę, to forma w jakiej został zamrożony i wybierzcie taką, która najbardziej Wam odpowiada, osobiście najbardziej lubię całe liście, wg mnie są smaczniejsze i lepiej wyglądają.
A jakie są Wasze ulubione naleśniki?
Składniki (6 naleśników):
Naleśniki:
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
3/4 szklanki (180 ml) mleka
3/4 szklanki (180 ml) wody gazowanej
1 jajko
1 łyżka oleju
1/4 łyżeczki soli
Farsz:
500 g szpinaku świeżego lub mrożonego
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki serka twarogowego naturalnego lub serka ricotty
1 łyżka oleju
sól
świeżo mielony pieprz
Dodatkowo:
1 kulka (125 g) mozzarelli
olej do wysmarowania naczynia do zapiekania
Przygotowanie:
1) Do miski dodać wodę, mleko oraz jajko i dokładnie wymieszać mikserem.
2) Cały czas mieszając, dodać mąkę pszenną oraz żytnią pełnoziarnistą oraz olej. W razie potrzeby, jeżeli ciasto jest zbyt gęste dodać trochę więcej wody. Gotowe ciasto naleśnikowe odstawić na 10 min.
3) Po tym czasie, naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej, płaskiej patelni naleśnikowej z obu stron na rumiany kolor (można patelnię natrzeć olejem za pomocą ręcznika papierowego).
4) Na rozgrzanej patelni z łyżką oleju podsmażyć na delikatnie złoty kolor pokrojoną w drobna kostkę cebulę, następnie dodać posiekany (ewentualnie przeciśnięty przez praskę) czosnek i jeszcze chwilę smażyć uważając, aby się przypalił.
5) Dodać świeży szpinak lub mrożony i dusić, aż woda odparuje. Doprawić solą oraz pieprzem.
6) Dodać serek i dokładnie wymieszać, w razie potrzeby ponownie doprawić solą i pieprzem.
7) Na naleśniki równomiernie nakładać porcję nadzienia, zwijać w roladkę i układać obok siebie w wysmarowanym odrobiną oleju naczyniu do zapiekania.
8) Przygotowane naleśniki z nadzieniem, posypać startą na grubych oczkach mozzarellą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 min, aż mozzarella się delikatnie zarumieni.
9) Podawać na ciepło, od razu po przygotowaniu.