Pyszne, aromatyczne, mocno wilgotne ciasto z owocem kaki. Bogactwo cudownych smaków, które fenomenalnie się przenikają i dopełniają. Kamforowo-cytrynowa nuta kardamonu przeplata się z rozgrzewającym, delikatnie pikantnym imbirem oraz słodyczą persymony, a wszystko zwieńczone jest odrobiną słodkawo-korzennego cynamonu.
Nie bez znaczenia jest również zastąpienie w cieście białej mąki pszennej wartościową mąką owsianą, cechującą się korzystną kombinacją składników odżywczych i nadającą wypiekom ciekawy posmak, doskonale komponujący się z przyprawami korzennymi. Dodatkowo, jeżeli chciecie, aby ciasto było jeszcze bardziej FIT zamiast cukru trzcinowego użyjcie ksylitolu. Jednak według mnie lekko karmelowy smak brązowego cukru wyjątkowo tutaj pasuje i wspaniale dopina całość – ostatecznie wybór należy do Was. Tak czy inaczej koniecznie spróbujcie.
Imbirowo-kardamonowe ciasto z persymoną
Składniki (forma 12 cm x 31 cm):
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich lub 1 i 1/4 szklanki mąki owsianej
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/3 szklanki oleju rzepakowego
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
Dodatkowo:
cukier trzcinowy w pudrze wymieszany z odrobiną cynamonu
ok. 1/2 owocu kaki
Przygotowanie:
1) Płatki owsiane zmiksować za pomocą blendera na mąkę.
2) Następnie w jednej misce wymieszać: zmiksowane na mąkę płatki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, imbir oraz kardamon.
3) W drugiej misce wymieszać : jajka, cukier trzcinowy oraz olej.
4) Do mokrych składników dodać suche i krótko wymieszać, tylko do połączenia składników.
5) Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, a na wierchu poukładać plastry kaki.
6) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30-35 minut, do suchego patyczka.
7) Upieczone ciasto wystudzić i delikatnie oprószyć cukrem pudrem z cynamonem.
Ciasto z płatków owsianych? Pierwszy raz się na takie natknęliśmy, koniecznie musimy przetestować przepis!
W takim razie koniecznie, osobiście uwielbiam ciasta z mąki owsianej. Pozdrawiam ?