Kakao i pomarańcza to jedno z moich ulubionych połączeń smakowych, jednocześnie mocno kojarzące się ze Świętami. Dlatego też kakaowy pudding z tapioki z subtelnym aromatem cytrusów doskonale sprawdzi się jako lekki świąteczny deser. Delikatny, idealnie kremowy z mnóstwem małych, jędrnych kuleczek podbije serca wszystkich i będzie miłą odmianą od ciężkich potraw i ciast.
A jeżeli nie możecie doczekać się Świąt, zróbcie go już teraz. Spróbujecie?
W międzyczasie skoczcie również po przepis na aromatyczne pomarańczowo-piernikowe ludziki.
Kakaowo-pomarańczowy pudding z tapioki:
Składniki (2 porcje):
1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
1/2 szklanki (125 ml) wody
1/4 szklanki (ok. 50-55 g) tapioki
3 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
1/4 łyżeczki pasty waniliowej lub kilka kropelek aromatu waniliowego
Dodatkowo:
ok. 4-5 kostek (10 g) gorzkiej czekolady
skórka pomarańczowa do dekoracji
Przygotowanie:
1) W rondelku z grubym dnem zagotować mleko kokosowe z wodą.
2) Do gotującego mleka wsypać tapiokę i zamieszać. Całość zagotować, dodać cukier oraz wanilię i wymieszać. Następnie gotować na małej mocy palnika przez ok. 40 minut, co jakiś czas energicznie mieszając, aż kuleczki będą całkowicie przeźroczyste (jeżeli macie mniejsze kuleczki należy gotować trochę krócej wg instrukcji na opakowaniu).
3) Pod koniec gotowania dodać kakao oraz skórkę otartą z pomarańczy. Jeżeli pudding wyjdzie zbyt gęsty dodać przegotowanej wody i dokładnie wymieszać, tak aby całość była płynna i lejąca.
4) Gotowy pudding rozłożyć do pucharków/szklanek/słoiczków i udekorować tartą gorzką czekoladą oraz skórką pomarańczową. Podawać ciepły, w temperaturze pokojowej lub schłodzony.