Napisaliście list do Mikołaja? A wiecie już czym poczęstujecie w tym roku Świętego? Jestem pewna, że kiedy obok kubka z ciepłym mlekiem znajdzie migdałowo-cynamonowe ciasteczka zapomni o wszystkich przewinieniach i bez wahania prezent pod poduszką zostawi.
Pamiętajcie również o świeżej marchewce dla Rudolfa i reszty reniferowej paczki.
A jeżeli chcecie zostać pomocnikiem Mikołaja, zapakujcie ciasteczka w ładne pudełko, puszeczkę lub słoik i obdarujcie bliskich. Samodzielnie wykonane ciasteczka sprawią, że poczują się wyjątkowo.
Kruche ciasteczka migdałowo-cynamonowe
Składniki:
1 i 1/2 szklanki (220 g) mąki pszennej
3/4 kostki (150 g) zimnego masła
1/2 szklanki cukru trzcinowego w pudrze (można zmiksować zwykły na puder)
2 żółtka
1 szklanka (100 g) płatków migdałów
1 łyżeczka cynamonu
mała szczypta soli
Przygotowanie:
1) Płatki migdałów delikatnie podprażyć na suchej patelni, wystudzić i zmiksować za pomocą blendera na mąkę. Można również użyć gotowych mielonych migdałów, wtedy użyjcie 3/4 szklanki.
2) Do przesianej mąki dodać mielone migdały, pokrojone, zimne masło, żółtka, cukier trzcinowy w pudrze, cynamon oraz małą szczyptę soli i szybko zagnieść ciasto, najlepiej za pomocą miksera przy użyciu odpowiedniej końcówki.
3) Przygotowane ciasto podzielić na dwie części, każdą delikatnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę.
4) Po tym czasie, po kolei, każdą część ciasta rozwałkować na grubość ok. 3 mm, za pomocą wykrawacza wycinać ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-12 minut, aż ciasteczka się zarumienią.
6) Gotowe, wystudzone ciasteczka przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku.