Święta co raz bliżej, dlatego dzisiaj słodki król bożonarodzeniowego stołu – pyszny sernik piernikowy. Delikatny, kremowy, aromatyczny klasyk wzbogacony przyprawami korzennymi oraz domowymi pierniczkami. Kwintesencja świątecznych wypieków w jednej formie, która zadowoli zarówno amatorów serowców jak i pierników.
Skusicie się?
Składniki (forma o średnicy 24 cm – 26 cm):
Spód:
kilka pierniczków okrągłych lub tak jak u mnie w kształcie gwiazdek, żeby jak najdokładniej wypełnić dno, przepis na pierniczki znajdziecie TUTAJ i TUTAJ
Masa serowa:
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
1 wiadereczko (1000 g) twarogu sernikowego dwukrotnie zmielonego
1 szklanka drobnego cukru trzcinowego
5 jajek
1 kostka (200 g) masła
1/2 szklanki (125 ml) śmietanki kremówki 30%
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki przyprawy piernikowej
1 łyżeczka pasty waniliowej
Polewa:
1 tabliczka (100 g) białej czekolady
2 łyżki (30 ml) śmietanki kremówki 30%
Dodatkowo:
pierniczki do dekoracji, przepis na pierniczki znajdziecie TUTAJ i TUTAJ
Przygotowanie:
1) Pierniczki ułożyć na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dno formy wyłożyć papierem wyjmując brzegi poza obręcz, natomiast bok wysmarować odrobiną masła i wyłożyć dociętym paskiem papieru.
2) Masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę.
3) Cały czas miksując dodawać po jednym jajku, a następnie porcjami twaróg.
4) Dodać mąkę ziemniaczaną, śmietankę, przyprawę korzenną oraz pastę waniliową i wymieszać do uzyskania jednolitej masy, nie dłużej, żeby zbytnio jej nie napowietrzyć.
5) Gotową masę przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
6) Piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (na samym dole piekarnika, w momencie jego włączenia, położyć szerokie naczynie żaroodporne z wodą, powinno to zapobiec pękaniu ciasta). Następnie ciasto wystudzić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku.
7) Przygotować polewę: do rondelka dodać śmietankę kremówkę oraz połamaną na kawałki białą czekoladę i podgrzewać cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia się czekolady.
8) Wystudzony sernik udekorować polewą z białej czekolady oraz domowymi pierniczkami i odstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.