Dzisiaj mam dla Was przepis na najprostsze, najszybsze i najsmaczniejsze, cudownie puszyste FIT ciasto z owocami. Niezastąpione w okresie letnim, kiedy królują sezonowe, pachnące słońcem truskawki, morele, jagody, borówki, porzeczki czy maliny. Co więcej, zawsze i każdemu się udaje. Koniecznie spróbujcie.
Ciasto z morelami FIT
Najprostsze, najszybsze i najsmaczniejsze, cudownie puszyste FIT ciasto z morelami lub innymi sezonowymi owocami, które zawsze i każdemu się udaje.
Ilość porcji: 12 porcji
Składniki:
Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- 3 jajka
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 1/3 szklanki (80 ml) oleju
- 1 kubeczek (150 g) jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- mała szczypta soli
Dodatkowo:
- świeże morele lub inne owoce
- 1-2 łyżki miodu
- ksylitol w pudrze (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Jajka z ksylitolem utrzeć na puszystą masę (u mnie zajmuje to około 5 minut).
- Zmniejszyć obroty miksera i dodać jogurt naturalny, olej oraz pastę waniliową.
- Na koniec, dodać przesianą mąkę orkiszową z proszkiem do pieczenia, sodą czyszczoną oraz solą i krótko wymieszać, tylko do połączenia składników.
- Gotową masę przełożyć do formy o wymiarach 21 cm x 27 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać, a na wierzchu ułożyć połówki moreli rozcięciem do góry (nie wciskać owoców).
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut, do „suchego patyczka”.
- Po upieczeniu, kiedy ciasto jest jeszcze gorące morele posmarować miodem za pomocą pędzelka kuchennego lub łyżeczki, opcjonalnie delikatnie oprószyć ksylitolem w pudrze, a następnie wystudzić.
Bardzo fajny przepis, z przyjemnością jego przetestuje 🙂 Chętnie jeszcze tutaj wpadnę, ale również zapraszam do siebie, może jakiś przepis u mnie wpadnie w oko. Pozdrawiam ciepło;)