Nieziemsko kruche ciasteczka z kolorowym okienkiem. Przyjemnie maślane, pachnące prawdziwą wanilią, przełożone ulubionym dżemem lub konfiturą. Bezlitośnie wciągające i uzależniające.
Małe zmiany, wielki efekt. Tak było i tym razem, zastąpienie zwykłej mąki starą, dobrą krupczatką znacząco zwiększyło kruchość ciasteczek. Co więcej, niewielka ilość śmietany sprawiła, że z ciastem doskonale się pracuje. Nic się nie klei i nie rwie. Ciasteczka łatwo się wycina, a dzięki temu że nie zawierają środków spulchniających nie tracą idealnego kształtu podczas pieczenia.
Kruche ciasteczka z okienkiem pokochają zarówno małe jak i duże łasuchy. Tym bardziej, że możemy je przełożyć według własnych upodobań konfiturą, masłem orzechowym czy kremem czekoladowym. Chociaż moja ulubiona wersja to ta z lekko kwaskowym dżemem z dzikiej róży i muszę przyznać, że rzadko w tym temacie eksperymentuje. Tak czy inaczej musicie ich spróbować ?
Najlepsze kruche ciasteczka z okienkiem
Składniki:
Kruche ciasteczka:
- 2 niepełne szklanki (300 g) mąki krupczatki
- ¾ kostki (150 g) zimnego masła
- 2 żółtka
- 1 czubata łyżka (25 g) kwaśnej śmietany 18%
- ⅓ szklanki (60 g – 70 g) ksylitolu w pudrze
- 1 laska wanilii
- mała szczypta soli
Dodatkowo:
- ulubiona konfitura lub gęsty dżem, najlepiej domowej roboty
- ksylitol w pudrze do oprószenia (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Do mąki krupczatki dodać pokrojone, zimne masło, ksylitol w pudrze, żółtka, śmietanę, ziarenka wydrążone z laski wanilii oraz małą szczyptę soli i szybko zagnieść ciasto, najlepiej za pomocą miksera przy użyciu odpowiedniej końcówki.
- Przygotowane ciasto podzielić na dwie części, każdą delikatnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę.
- Po tym czasie, po kolei, każdą część ciasta rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wycinać ciasteczka za pomocą wykrawacza w kształcie koła, następnie w połowie ciasteczek wyciąć okienka w dowolnym kształcie (środki można zagnieść na nowo, albo po prostu upiec) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180° Celsjusza przez 10 – 12 minut, uważając, aby się nie przypaliły, a następnie wystudzić.
- Wystudzone ciasteczka przełożyć domową konfiturą lub dżemem i opcjonalnie oprószyć ksylitolem w pudrze.
Niedawno kupiłam foremki do takich ciasteczek, znalazłam ten przepis i upiekłam. Są kruchutkie i mega pyszne, moje z lemon curdem, dżemem z renklod i kremem czekoladowo -orzechowym. Polecam
Super, z domowym kremem lemon curd muszą być pyszne. Pozdrowienia ?