Dzisiaj na blogu wyjątkowo prosty przepis, który bez wychodzenia z domu zapewni Wam pachnące, świeże pieczywo z samego rana. Szczególnie w weekendy i teraz, kiedy dzieci śpią dłużej, a poranki są po prostu spokojniejsze. Dzięki niemu w kilka chwil wyczarujecie pyszne, mięciutkie domowe bułki orkiszowe z chrupiącą skórką oraz ziarenkami sezamu. Idealne na śniadanie i nie tylko.
Co więcej, domowe bułki orkiszowe przygotujecie z kilku podstawowych składników, które posiada w domu chyba każdy, niezależnie od tego czy na co dzień odżywia się zdrowo czy nie. Przepis jest bazowy i uniwersalny, można go wzbogacić garstką ulubionych ziaren, a sezam wymienić na mak, słonecznik bądź czarnuszkę. W zależności od tego, co kto lubi.
My bułki zajadamy jeszcze lekko ciepłe z odrobiną prawdziwego masła lub domowym dżemem. Ale doskonale zachowają świeżość do wieczora, jak i do następnego dnia. O ile tylko jakaś przetrwa, bo ciężko poprzestać na jednej.
Zatem szykujcie składniki, zakasajcie rękawy i do dzieła! Czekam na Wasze efekty.
Miłego dnia!
Bułki orkiszowe
Składniki:
- 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej (lub zwykłej mąki pszennej jasnej)
- 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub zwykłej mąki pszennej pełnoziarnistej)
- 1 jajko
- ¾ – 1 szklanki (180 ml – 250 ml) ciepłej wody
- 2-3 łyżki rozpuszczonego masła
- 2 łyżeczki (7 g) suchych drożdży
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- mleko do posmarowania bułek
- sezam do posypania bułek
Przygotowanie:
- Mąkę orkiszowa jasną i ciemną, suche drożdże oraz sól dokładnie wymieszać.
- Dodać miód, jajko, wodę oraz masło i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, zajmuje to kilka minut (można użyć miksera z odpowiednią końcówką).RADA: wodę najlepiej dodawać stopniowo, obserwując ile przyjmie mąka. Lepiej dodać odrobinę za dużo wody i później dodać trochę mąki, niż za mało, ponieważ ciasto będzie zbyt twarde i ciężko już dodać więcej wody.
- Gotowe ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1½ godziny, do podwojenia objętości.
- Po tym czasie ponownie chwilkę wyrobić, podzielić na 8 równych części, formować bułeczki i ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia (bułeczki można naciąć od góry ostrym nożem). Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na koło 40 minut.
- Kiedy bułeczki wyrosną posmarować mlekiem i posypać sezamem.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 220°C przez 15 minut, aż bułeczki się zarumienią.
- Upieczone bułeczki studzić na kratce.
Bułeczki wyszły przepyszne.
Dziękuję za przepis, na pewno upiekę ponownie!!!
Dziękuję bardzo, cieszę się, że smakują 🙂 U nas też te bułeczki cieszę się powodzeniem.
Planuję zrobić z twojego przepisu 😁mam pytanie: piec w piekarniku z opcją góra-dół ?
Tak, góra-dół 🙂
Czy można zmieszać make pszenną z orkiszową?
Tak, można.
Ja zrobiłam orkiszowa i kukurydziana . Wyszło suuuuper
Czy szklanka Pani ma pojemność 250 ml?
Tak 🙂
Dziękuję🙂🙂
Wczoraj wieczorem upiekłam pani bułeczki i wyszły super.
Dzisiaj upiekę z podwójnej porcji.
Pozdrawiam
Witam.czy można zrobić z świeżych drożdży? Jeśli tak to ile ich dać?
Dziekuję