Delikatnie słodki, mocno orzeźwiający, lekki mus z mango. Idealny owocowy deser na cieplejsze, a nawet upalne dni.
Lekki mus z mango nie jest typowym zamulaczem. Deser jest przyjemnie rześki i odświeżający. Słodycz mango przełamuje delikatnie kwaskowy jogurt, a całość dopełnia posmak prawdziwej wanilii. Mus ma delikatnie puszystą konsystencję zbliżoną do pianki. Najlepiej smakuje schłodzony.
Baza z mango
Mango to tropikalny owoc pochodzący z Indii, jednak nie jest już nowinką na polskim rynku, lecz często stałym punktem zakupów, a w warzywniakach co raz łatwiej kupić dobrze dojrzały egzemplarz. Jeżeli jadnak wolicie nie ryzykować, świetnie sprawdzi się gotowa pulpa z mango, która gwarantuje naturalną słodycz i aromat. Warto jednak zwrócić uwagę, aby miła dobry skład i nie była dosładzana. Egzotyczny smak mango jest bardzo uniwersalny, możemy wykorzystać go zarówno w deserach jak i daniach wytrawnych.
Co więcej mango jest bogatym źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B, które wzmacniają system nerwowy i odpornościowy. Zawiera również silne przeciwutleniacze, w tym między innymi witaminę A i E, które spowalniają procesy starzenia, korzystnie wpływają na kondycję skóry i zdrowie oczu. Dostarcza organizmowi cenny glikozyd zwany mangiferyną mający działanie przeciwdrobnoustrojowe, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwcukrzycowe oraz zapobiegające rozwojowi miażdżycy. Wiadomo, jedno mango zdrowym nie uczyni, ale może być ciekawym, smacznym urozmaiceniem zdrowej, wartościowej diety.
To jak zrobicie? Deser jest śmiesznie prosty, zatem kto nie zrobi ten gapa ?
Miłego weekendu!
Lekki mus z mango
Składniki:
- 1½ szklanki (400 g) pulpy z mango (mogą być samodzielne zmiksowane owoce mango lub kupiona gotowa pulpa, ale wtedy wybieramy bez cukru)
- 1 szklanka (200 g) jogurtu greckiego
- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu (ilość zależy od tego jak słodką mamy pulpę z mango)
- 1/2 laski wanilii
- ⅓ szklanki (80 ml) gorącej wody
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
- owoce do podania
Przygotowanie:
- Pulpę z mango, jogurt grecki, syrop klonowy/miód oraz ziarenka wanilii wymieszać za pomocą blendera.
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 3 łyżki masy jogurtowej, dokładnie wymieszać, dodać do reszty masy i chwilę miksować w celu jej napowietrzenia.
- Na koniec przygotowany mus rozlać do szklaneczek/słoiczków i odstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny do stężenia.
- Gotowy mus podawać ze świeżymi owocami.