W ostatnim czasie sporo się dzieje, konsekwencją tego jest brak czasu na eksperymenty i testowanie nowości w kuchni. Dlatego, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego korzystam ze sprawdzonego przepisu na najlepsze na świecie, puszyste ciasto jogurtowe. Ciasto można upiec dosłownie z każdymi owocami i zawsze smakuje wybornie. Oczywiście ja stawiam na sezonowe klasyki i przygotowuję je na zmianę z rabarbarem i truskawkami.
Ciasto jest banalnie proste, szybkie do przygotowania i zawsze udaje się bezbłędnie. Jedyne o czym należy pamiętać to, aby nie obciążyć go nadmierną ilością owoców. Najbezpieczniej jest zostawić wolne przestrzenie, wtedy nie opadnie, będzie idealnie wypieczone i puszyste. Pyszne!
Miłego weekendu!
Najlepsze ciasto jogurtowe z owocami
Najlepsze na świecie, puszyste ciasto jogurtowe, które można upiec dosłownie z każdymi owocami i zawsze smakuje wybornie. Polecam!
Ilość porcji: 15 porcji
Składniki:
Forma o wymiarach 21 cm x 27 cm
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową❗️
- 2 szklanki (300 g) mąki orkiszowej jasnej lub mąki pszennej jasnej
- 1 szklanka (280 g – 300 g) gęstego jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- ⅓ szklanki (80 ml) oleju
- ¾ szklanki (150 g) ksylitolu
- 1 laska wanilii lub ½ łyżeczki pasty waniliowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- mała szczypta soli
Dodatkowo:
- 300 – 350 g ulubionych owoców sezonowych lub pokrojonego w kostkę rabarbaru
- 2-3 łyżki płatków migdałów
- ksylitol w pudrze do oprószenia ciasta (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Jajka z ksylitolem utrzeć na puszystą masę (u mnie zajmuje to około 5 minut).
- Zmniejszyć obroty miksera, stopniowo dodać jogurt naturalny, olej oraz ziarenka wydrążone z laski wanilii/pastę waniliową.
- Na koniec, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą czyszczoną oraz solą i całość krótko wymieszać łyżką, tylko do połączenia składników!
- Gotową masę przelać do formy o wymiarach 21 cm x 27 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, a na wierzchu ułożyć ulubione owoce (połówki truskawek, śliwek rozcięciem do góry, całe borówki, maliny, rabarbar pokrojony w kostkę). Nie wciskać owoców.
- Na koniec, całość posypać płatkami migdałów.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180° Celsjusza przez około 40-45 minut, do „suchego patyczka”.
- Upieczone ciasto ostudzić i opcjonalnie oprószyć odrobiną ksylitolu w pudrze.
Próbowałam robić to ciasto kilka razy i za każdym razem, mimo zmiany niektórych czynności, nadal wychodzi zakalec.
Jedyne co mogę doradzić to krótkie mieszanie ciasta po dodaniu suchych składników, dosłownie tylko do ich połączenia, nie musi być super dokładne. Co więcej, po wymieszaniu szybciutko wkładamy do nagrzanego piekarnia, ponieważ soda od razu zaczyna działać. I proszę pamiętać, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jeżeli to nie pomoże to można jeszcze spróbować dodać trochę mniej jogurtu.
Na diecie bez cukru – wyśmienite
Bardzo dziękuję za miły komentarz 🙂
Wyszło mi fantastycznie! Puszyste, lekkie, pyszne. Piekę z mąki orkiszowej. Mocny kandydat na mój ulubiony przepis 🙂
Super! Bardzo się cieszę 🙂
Zrobiłam z mąki orkiszowej pełnoziarnistej bo taką tylko miałam i z mrożonymi malinami i erytrytolem wyszło super 🙂💪 napewno upiekę jeszcze raz 🙂
Cudownie! Dziękuję za komentarz i ciepło pozdrawiam.
Na ciemnej orkiszowej i erytrolu wyszło super ,cudnie i bardzo smaczne
Super, cieszę się, że smakuje.
Robiłam wg przepisu i wyszedł zakalec 😞
Mam nadzieję, że nie zniechęci to Pani do dalszego eksperymentowania. Proszę zwrócić uwagę, czy jogurt jest gęsty i baaardzo krótko mieszać tylko do połączenia się składników. Ciepło pozdrawiam 🙂