
Ekspresowy burger z grillowanym halloumi i bakłażanem. Bułka pełna smaku i różnorodnych tekstur. Grillowany bakłażan oraz dobrze dojrzałe awokado dodają cudownej kremowej konsystencji. Do tego najlepszy grillowany ser na świecie – idealnie słony, zbity i przyjemnie skrzypiący. Świeża zielenina i kropka nad „i”, czyli czerwona cebulka… Pyszka!
Burger z grillowanym halloumi i bakłażanem
Ekspresowy burger naładowany samymi smakołykami. Świeża zielenina, grillowany halloumi, bakłażan, dobrze dojrzałe awokado i cienko pokrojona, czerwona cebulka. Pycha!
Ilość porcji: 1 porcja
Składniki:
- 1 ulubiona bułka
- 3 plastry sera halloumi
- 3 plastry bakłażana
- ½ dobrze dojrzałego awokado
- 2 świeże liście sałaty lub garść rukoli
- plastry czerwonej cebuli
Sos:
- 1 łyżka gładkiego masła orzechowego 100%
- 2 łyżki mleczka kokosowego
- ½-1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- ½ łyżeczki syropu klonowego
- sok z limonki, kumin i chili do smaku
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać i doprawić.
- Plastry halloumi oraz delikatnie posolone plastry bakłażana grillujemy z obu stron.
- Przekrojoną na pół bułkę grillujemy lub delikatnie podpiekamy w piekarniku.
- Obie części bułki smarujemy przygotowanym sosem (może być również inny) i układamy kolejno sałatę/rukolę, grillowane halloumi, grillowanego bakłażana, pokrojone w cienkie plastry awokado oraz czerwoną cebulę. Podajemy od razu po przygotowaniu.
