Każdy wie, że na chandrę najlepszy jest… Murzynek. Jest to najszybszy i najprostszy sposób na poprawę humoru. A wraz z dużą ilością dodanego kakaa znikają zmartwienia … tutaj nie sprawdza się zasada „mniej znaczy więcej”. Sam przepis jest stary jak świat, ale co ważne, ciasto zawsze się udaje. Jedną z moich ulubionych wariacji na temat Murzynka jest ta z kandyzowaną skórką pomarańczową i taką właśnie Wam zaserwuję…
Składniki:
Ciasto:
3 łyżki (3o g) kakao
1 kostka (250 g) margaryny
0,5 szklanki (110 g) mleka
1,5 (300 g) szklanki cukru
1,5 szklanki (200 g) mąki pszennej
4 jajka
1 łyżeczka (4 g) proszku do pieczenia
szczypta soli
Dodatkowo:
kandyzowana skórka pomarańczowa
Przygotowanie:
1) W rondelku na małym ogniu, cały czas mieszając, rozpuścić margarynę, cukier, kakao i mleko, tak aby powstała jednolita masa. Z kakaowej masy odlać 1/2 szklanki na polewę i odstawić aby przestygła.
2) Formę (w tym przypadku keksówkę) wysmarować margaryną i obsypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
3) Cały czas mieszając, do wystudzonej masy kakaowej dodać żółtka oddzielone od białek, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
4. Białka ubić (ze szczyptą soli) na sztywną pianę i połączyć delikatnie z masą kakaową.
5) Dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową, ponownie wymieszać i przelać do wcześniej przygotowanej formy.
6) Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 50 min., do momentu „suchego patyczka”.
7) Wystudzone ciasto polać polewą (w razie potrzeby polewę lekko podgrzać).
oj lubię bardzo 🙂