Zimno? Zdradzę Wam mój przepis na rozgrzewającą, kremową zupę z dyni. Zupa jest wyjątkowo wyrazista w smaku i wyglądzie. Dzięki dyni ma ciepły, soczyście pomarańczowy kolor, natomiast przyprawy sprawiają, że jest niezwykle aromatyczna. Co ciekawe… im kolor miąższu intensywniejszy, tym więcej zawiera witamin, poza tym dynia jest niskokaloryczna i przyspiesza przemianę materii . Sama zupa zaś bardzo sycąca, idealna po długim jesiennym spacerze.
Składniki:
1 nieduża ( 1- 1,5 kg) dynia (używam hokkaido)
2 średnie (80 g) marchewki
1 (150 g) cebula
0,5 (40g) pietruszki
kawałek (50g) selera
2-3 cm (20 g) imbiru
3-4 łyżki oleju, oliwy lub masła klarowanego
gałka muszkatołowa
cynamon
sól pieprz
śmietana 18% lub gęsty jogurt naturalny
woda
Przygotowanie:
1) Dynię oraz resztę warzyw obrać i pokroić w kostkę (dyni hokkaido nie trzeba obierać).
2) Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie najlepiej w około 3- 4 litrowym rondelku.
3) Dodać dynię i smażyć, aż się delikatnie zarumieni.
4) Dodać pozostałe warzywa i zalać wodą 2 cm ponad poziom warzyw. Gotować aż warzywa zmiękną.
5) Doprawić solą, pieprzem, cynamonem, gałką muszkatołową i imbirem.
6) Zmiksować przy użyciu blendera, do uzyskania kremowej konsystencji i w razie potrzeby dodać jeszcze przypraw (już podczas miksowania można dodać 3-4 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego, wtedy nie dodawać już na wierzch).
7) Podawać z kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego i grzankami.
Brawo, Gratuluje art
Dziękuję 🙂