Jabłka najlepiej smakują jesienią. To właśnie wtedy są pełne smaku i zapachu. Dostępne mamy nieskończone ilości odmian i zapewne kilka razy tyle przepisów na ich spożytkowanie. Grzechem byłoby nie skorzystać… dlatego podaję prosty przepis jak sprawić sobie i bliskim odrobinę przyjemności.
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki (260 g) mąki
1 płaska łyżeczka (4 g) proszku do pieczenia
0,5 szklanki (100 g) cukru
1 torebeczka (16 g) cukru waniliowego
1 kostka (200 g) zimnego masła
3 jajka
szczypta soli
Jabłka:
1 – 1,5 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówka)
około 7 łyżeczek (35 g) cukru (zależy to od tego jak słodkie mamy jabłka)
1 torebeczka (16 g) cukru waniliowego
1 łyżeczka (4 g) cynamonu
Dodatkowo:
cukier puder
kasza manna
Przygotowanie:
1) Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem wanilinowym lekko podsmażyć. Na koniec dodać cynamon.
2) Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać 0,5 szklanki cukru, cukier wanilinowy, sól oraz masło.
3) Całość posiekać nożem. Dodać 2 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść jak najszybciej ciasto i podzielić na 2 części. Tak przygotowane ciasto włożyć na godzinę do lodówki.
4) Jedną część ciasta rozwałkować, starając się jak najmniej podsypywać mąką lub pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu i przełożyć do formy.
5) Spód podpiekamy 10 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
5) Po podpieczeniu spód posypać lekko kaszą manną i wyłożyć wcześniej przygotowane jabłka.
6) Drugą część ciasta rozwałkować, pokroić w paski o grubości 1 cm – 1,5 cm i ułożyć „zgrabną” 😉 kratkę.
7) Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 50 min.
8) Po upieczeniu obficie oprószyć cukrem pudrem.