„Gruszka barbuszka barbici bici buszka barbi barba barbici bici ba!”. Słodkie, soczyste, lekko ziarniste… takie właśnie są gruszki. Saute, świeże owoce smakują najlepiej, ale jak wiadomo owoce składają się głównie z węglowodanów prostych. Dlatego, aby nasz posiłek był bardziej zróżnicowany i wartościowy dietetycy radzą, żeby spożywać je w towarzystwie nabiału oraz orzechów. Proponowany patent na gruszkę to właśnie pyszna i zdrowa kompozycja wymienionych składników.
Składniki:
1 (150 g) gruszka
3 (12 g) orzechy włoskie lub kilka innych
kawałek (50 g) sera twarogowego
1 łyżka (12 g) suszonej żurawiny
1 łyżka (10 g) syropu klonowego
Przygotowanie:
1) Umytą gruszką pokroić w plastry i usunąć środek z pestkami.
2) Twaróg pokroić na kawałki.
3) Na każdym krążku gruszki położyć ser, trochę orzechów i żurawinę. Tak przygotowaną warstwę przykryć kolejną i czynności powtórzyć… itd.
4) Na koniec polać syropem klonowym.