To już ostatni dzwonek, żeby przygotować się do Halloween. Kolorowe, wesołe dżdżownice to ciekawy Halloweenowy deser na bazie prostych składników. Wykonując go możemy w łatwy i szybki sposób urozmaicić dzieciom i nie tylko noc duchów i czarownic. Ziemisty smakołyk choć utrzymany w mrocznym klimacie… nie wystraszy nas śmiertelnie, a wręcz przeciwnie, prawdopodobnie wywoła uśmiech na twarzy. A czy wy również macie swoich Halloweenowych faworytów?
Składniki:
1 (63 g) budyń czekoladowy z cukrem
10 ciasteczek (80 g) kakaowych Łakotki (mogą być inne np. Oreo bez masy)
2 szklanki (500 ml) mleka
kilka żelek w kształcie dżdżownic
Przygotowanie:
1) W 50 ml mleka rozmieszać budyń. Resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać mieszaninę cały czas energicznie mieszając.
2) Budyń odstawić do przestygnięcia.
3) Ciasteczka włożyć do foliowego woreczka i pokruszyć np.: wałkiem do ciasta.
4) Wystudzony budyń posypać pokruszonymi ciasteczkami i udekorować żelkami.