Bananowe muffinki z kremem cieszą nie tylko podniebienie, ale także oko. Wyjątkowo wilgotne z mocno wyczuwalnym smakiem bananów, uwieńczone kremową czapeczką.
Dodatkowo jak większość małych babeczek banalne w wykonaniu. Zachęcam do pieczenia i kosztowania…
Składniki (6-8 babeczek):
Muffiny:
2 (250 g) dobrze dojrzałe banany
1 jajko
1/3 szklanki (70 g) oleju
1 szklanka (130 g) mąki
1/3 szklanki (50 g) cukru trzcinowego
1 torebeczka (16 g) cukru waniliowego
1 łyżeczka (4 g) proszku do pieczenia
Krem:
250 g serka mascarpone
100 g śmietany 18%
2 łyżki (60 g) kajmaku
Przygotowanie:
1) Banany rozgnieść dokładnie widelcem.
2) W jednej misce wymieszać suche składniki: przesianą mąkę, cukier trzcinowy, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszać mokre składniki:
mleko, jajko, olej i rozgniecione banany.
3) Połączyć suche i mokre składniki, dolewając mokre do suchych i mieszając.
4) Gotową masę nałożyć do silikonowych foremek lub innych wyłożonych papilotkami.
5) Piec 25-30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
6) Do miski dodać serek mascarpone, śmietanę oraz kajmak. Miksować do uzyskania konsystencji gęstego puszystego kremu.
7) Wystudzone muffiny dekorujemy gotowym kremem przy pomocy rękawa cukierniczego.
Wyszły bardzo kuszące! 😉
Dziękuję
Rozkoszne maleństwa 🙂