Świąteczne pierniczki to jeden z wielu wariantów słodkości bożonarodzeniowych. Ich wypiekanie oraz zdobienie to wielka frajda. Można dać upust swojej wyobraźni i stworzyć prawdziwe piernikowe dzieła sztuki. Oczywiście jak większość świątecznych łakoci są bardzo aromatyczne i pyszne. Dlatego zaproście swoje pociechy do kuchni i do dzieła…
Składniki:
Ciasteczka:
1 szklanka (130 g) mąki
1 łyżka (25 g) miodu
5 łyżek (60 g) drobnego cukru
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy piernikowej
1 łyżeczka (8 g) masła
1 małe jajko
Lukier:
1 białko
1,5 szklanki (180 g) cukru pudru
Przygotowanie:
1) Przesiać mąkę razem z sodą bezpośrednio na stolnicę, dodać miód i wymieszać.
2) Dodać cukier, przyprawę do piernika, masło i jajko.
3) Całość posiekać nożem, a następnie wyrobić gładkie ciasto.
4) Gotowe ciasto rozwałkować na około 4-5 mm, powycinać ciasteczka i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
5) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 min.
6) Przygotować lukier: do miseczki dodać oddzielone białko i około 1,5 szklanki cukru pudru. Następnie utrzeć na jednolitą, gęstą masę. W razie potrzeby dodać cukru.
7) Wystudzone pierniczki dekorujemy lukrem.
ślicznie Ci wyszły:)
Nietypowo jasne jak na pierniki i przez to miłe dla oka. :)) Super!
Dziękuję
Cudne Ci wyszły 🙂