Delikatna, puszysta, słodka i rozpływająca się w ustach. Dodatkowo niezwykle efektowna. Wykonanie tej drożdżówki było dla mnie wyzwaniem, testem cierpliwości, opanowania i zdolności manualnych. Czy zdałam to już oceńcie sami i spróbujcie własnych sił.
Składniki:
Ciasto:
3,5 szklanki (450 g) mąki pszennej
1 szklanka (250 ml) mleka
5 łyżek (60 g) cukru
2 łyżeczki (6g) suchych drożdży
2 żółtka
0,25 kostki (50 g) masła
szczypta soli
Dodatkowo:
ok 0,5 słoiczka (200 g) nutelli
1 jajko
Przygotowanie:
1) Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku.
2) Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól i dokładnie wymieszać.
3) Dodać żółtka, roztopione masło oraz mleko z drożdżami, a następnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
4) Gotowe ciasto przykryte ściereczką odstawić do wyrośnięcia na ok. 1h.
5) Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części.
6) Każdą część rozwałkować i wyciąć koło o średnicy 25 cm.
7) Posmarować nutellą 1. koło zostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegów. Przykryć 2. kołem i ponownie posmarować. Podobnie zrobić z trzecim. Przykryć czwartym kołem i docisnąć.
8) Na środku ciasta szklanką odcisnąć mały okrąg i podzielić na 16 równych części jak na zdjęciu.
9) Następnie jeden z 16 kawałków przekręcić dwa razy. Wziąć drugi kawałek i ponownie dwukrotnie przekręcić tak, aby był skierowany do wcześniej już zawiniętego kawałka obok. W ten sposób zrobić 8 par (pomocna może okazać się instrukcja ze zdjęć poniżej).
10) Na koniec brzegi ciasta lekko podwinąć pod spód.
11) Przygotowane ciasto przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min.
12) Przed pieczeniem drożdżówkę posmarować rozmąconym jajkiem.
13) Piec 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Cudowna drożdżówka ,pięknie skręcona.
Dziękuję