Kolejna propozycja śniadaniowa, tym razem pochodząca z niezwykle inspirującego magazynu kulinarnego GoodFood. Wyszukałam w nim dla Was domowy fast-food… pyszne, chrupiące i bardzo sycące tosty figowe z szynką i serem brie. Jedząc je doznajemy eksplozji smaków, które idealnie się przenikają i łączą. Są świetnym pomysłem na niecodzienny, a zarazem błyskawiczny początek dnia. Zachęcam do wypróbowania przepisu i lektury czasopisma.
Składniki (1 tost):
2 kromki pszennego chleba
1 łyżka dżemu z fig
0,5 łyżki musztardy Dijon
trochę sera brie
1-2 plasterki szynki
1 łyżka masła
Przygotowanie:
1) Obie kromki chleba posmarować po jednej stronie masłem. Następnie jedną z nich z drugiej strony posmarować dżemem z fig, a drugą musztardą.
2) Na kromce z dżemem ułożyć ser pokrojony w plasterki oraz szynkę i przykryć drugą tak, aby masło było po zewnętrznej stronie.
3) Obsmażyć z obu stron po 2-3 min na rozgrzanej patelni grillowej cały czas mocno dociskając łopatką.
4) Gotowe tosty można podawać z odrobiną zieleniny (sałatą lub ziołami).
Super przepis, świetnie to wygląda wizualnie 😉
Dziękuję 🙂
MMM.. zapowiada się super!