Deser na zdrowie. Pudding na bazie tak popularnych od jakiegoś czasu nasion szałwii hiszpańskiej. O co tyle szumu? Sprawcą zamieszania są maleńkie, niepozorne nasionka chia, które po pierwsze, stanowią bogate źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 oraz witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.Poza tym mają korzystny wpływ na układ trawienny dzięki wysokiej zawartości błonnika. Spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich poziom we krwi, a także doskonale nawilżają organizm. Można powiedzieć, że są naładowane substancjami odżywczymi, które mają dobry wpływ na funkcjonowanie ciała i mózgu. Natomiast deser jest banalny w przygotowaniu i naprawdę smaczny.
Składniki:
Pudding:
1 mała puszka (165 ml) mleka kokosowego
0,8 szklanki (200 ml) mleka sojowego
4 czubate łyżki nasion chia
2-3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (można zastąpić syropem klonowym itp.)
Dodatkowo:
1 świeży kokos, świeże owoce, które wzbogacą pudding lub ulubiony dżem
Przygotowanie:
1) Wszystkie składniki dokładnie wymieszać trzepaczką (3-4 min), następnie odstawić do lodówki na 15 min.
2) Po 15 min. wyciągnąć z lodówki, jeszcze raz wymieszać, przelać do pucharków lub słoiczków i ponownie odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
3) Gotowy pudding podawać ze świeżymi owocami lub dżemem.