Mam dla Was prawdziwy fast-food w fit wydaniu. Z pozoru nic nadzwyczajnego, zwykłe frytki. Ale nie do końca takie zwykłe… chrupiące, lekko słodkie z ziołowo-ostrą nutą frytki z batatów, które są uważane za jedne z najbardziej odżywczych warzyw, zawierających całą gamę witamin. Pewnie teraz podpadłam prawdziwym miłośnikom tradycyjnych ziemniaków, ale nawet tym radykalnym zwolennikom ugrupowania „Tylko pyra” polecam spróbować i od czasu do czasu urozmaicić swoją kuchnię pomarańczowym kuzynem klasycznego kartofla.
Składniki:
2 średnie bataty
2 łyżki oleju
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 łyżczki soli
0,5 łyżeczki ostrej papryki
0,5 łyżeczki tymianku
Przygotowanie:
1) Bataty obrać, pokroić w słupki i wrzucić do foliwej torebki lub miski.
2) Dodać olej oraz przyprawy i dokładnie wymieszać.
3) Dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz wymieszać.
4) Frytki wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
5) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-30 min. Pod koniec można włączyć termoobieg.
6) Podawać z ulubionym sosem.