Dzisiaj smaczna alternatywa dla pasztetu z mięsa, która podbiła moje serce i bez wątpienia odpowiada mi bardziej niż wersja tradycyjna. Aromatyczny, wilgotny, bardzo odżywczy i prosty w przygotowaniu. Rewelacyjny z kawałkiem dobrego chleba jak i solo. Kolejny raz przekonałam się, że wegetariańskie nie znaczy nudne czy niedobre. Jestem pewna, że Wam też przypadnie do gustu.
Składniki (forma 22 cm x 10 cm ):
1 puszka (310 g) soczewicy gotowanej na parze
1,5 szklanki (ok. 300 g) ugotowanej kaszy jaglanej
1 średnia marchewka
1 średnia pietruszka
kawałek selera
100 ml oleju rzepakowego
2 cebule
3 łyżki sosu sojowego
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
2 goździki
1 ziarno jałowca
1 łyżeczka majeranku
0,5 łyżeczki gałki muszkatołwej
ok. 1 płaskiej łyżeczki pieprzu
sól
Dodatkowo:
bułka tarta lub mielone orzechy w wersji bezglutenowej do podsypania
Przygotowanie:
1) Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na drobnych oczkach. W sumie powinno wyjść około 1 szklanki startych warzyw.
2) Cebulę pokroić i podsmażyć na łyżce oleju z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, goździkami i jałowcem. Następnie przyprawy wyciągnąć i wyrzucić.
3) Kaszę jaglaną ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
4) Soczewicę dobrze odsączyć i wrzucić do wysokiego pojemnika, dodać ugotowaną kaszę, podsmażoną cebulę, olej, sos sojowy, majeranek, szczyptę soli oraz pieprz, a następnie wszystko zblendować na gładką masę.
5) Dodać warzywa i jeszcze raz wymieszać dokładnie blenderem. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
6) Formę lekko nasmarować olejem i grubo obsypać bułką tartą lub mielonymi orzechami. Do przygotowanej formy przełożyć masę i wyrównać.
7) Piec około 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
8) Gotowy pasztet dobrze wystudzić.
bardzo lubię pasztety wegańskie – mój ulubiony to z soczewicy. Ale jaglanym również nie pogardzę 🙂