fbpx
Fit Na Boże Narodzenie Na słono Na śniadanie Wielkanoc

Pasztet z kaszy jaglanej i warzyw (pasztet wegetariański)

SONY DSC

Dzisiaj smaczna alternatywa dla pasztetu z mięsa, która podbiła moje serce i bez wątpienia odpowiada mi bardziej niż wersja tradycyjna. Aromatyczny, wilgotny, bardzo odżywczy i prosty w przygotowaniu. Rewelacyjny z kawałkiem dobrego chleba jak i solo. Kolejny raz przekonałam się, że wegetariańskie nie znaczy nudne czy niedobre. Jestem pewna, że Wam też przypadnie do gustu.

Składniki (forma 22 cm x 10 cm ):

1 puszka (310 g) soczewicy gotowanej na parze
1,5 szklanki (ok. 300 g) ugotowanej kaszy jaglanej
1 średnia marchewka
1 średnia pietruszka
kawałek selera
100 ml oleju rzepakowego
2 cebule
3 łyżki sosu sojowego
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
2 goździki
1 ziarno jałowca
1 łyżeczka majeranku
0,5 łyżeczki gałki muszkatołwej
ok. 1 płaskiej łyżeczki pieprzu
sól

Dodatkowo:

bułka tarta lub mielone orzechy w wersji bezglutenowej do podsypania

Przygotowanie:

1) Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na drobnych oczkach. W sumie powinno wyjść około 1 szklanki startych warzyw.

2) Cebulę pokroić i podsmażyć na łyżce oleju z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, goździkami i jałowcem. Następnie przyprawy wyciągnąć i wyrzucić.

3) Kaszę jaglaną ugotować wg. przepisu na opakowaniu.

4) Soczewicę dobrze odsączyć i wrzucić do wysokiego pojemnika, dodać ugotowaną kaszę, podsmażoną cebulę, olej, sos sojowy, majeranek, szczyptę soli oraz pieprz, a następnie wszystko zblendować na gładką masę.

5) Dodać warzywa i jeszcze raz wymieszać dokładnie blenderem. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

6) Formę lekko nasmarować olejem i grubo obsypać bułką tartą lub mielonymi orzechami. Do przygotowanej formy przełożyć masę i wyrównać.

7) Piec około 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

8) Gotowy pasztet dobrze wystudzić.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

4.7/5 - (3 votes)

(1) Komentarz

  1. bardzo lubię pasztety wegańskie – mój ulubiony to z soczewicy. Ale jaglanym również nie pogardzę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *