Pyszny koktajl owocowy na śniadanie lub lekki deser. Jedynym warunkiem sukcesu jest użycie dobrze dojrzałych owoców. Urozmaicenie w postaci nasion szałwii hiszpańskiej wzbogaca napój w składniki odżywcze i sprawia, że jest jeszcze smaczniejszy. Jeżeli macie już dosyć szaro-burej aury, zachęcam do miksowania i delektowania się smakami lata pod ciepłym kocem 😉
Składniki (2 porcje):
300 g świeżych lub mrożonych truskawek.
2 banany
2 łyżki nasion chia
0,5 szklanki (125 ml) mleka
Przygotowanie:
1) Nasiona chia zalać mlekiem i odstawić aż zaczną pęcznieć. Co jakiś czas przemieszać, żeby nasiona się nie posklejały.
2) Świeże truskawki umyć, usunąć szypułki i wrzucić do wysokiego naczynia (w przypadku mrożonych odczekać chwilę, aż zaczną się lekko rozmrażać).
3) Banany obrać, pokroić na kawałki, dodać do truskawek i zmiksować blenderem tak aby uzyskać jednolitą, gładką konsystencję.
4) Gotowe smoothie rozlać do szklanek i łyżką nałożyć nasiona chia z mlekiem.
5) Gdy użyjemy świeżych truskawek, smoothie należy schłodzić przed podaniem, natomiast z mrożonych można podawać od razu.