Najlepszym i przede wszystkim najbezpieczniejszym źródłem witamin i składników mineralnych jest odpowiednio zbilansowana dieta. O co trudno szczególnie zimą, kiedy przeważnie odpuszczamy w tym temacie, tłumacząc się kiepską aurą za oknem i gorszym dostępem do ulubionych warzyw i owoców. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zimą miksować zdrowe, odżywcze koktajle. Owocowo-warzywne napoje to doskonały sposób, aby wzbogacić codzienną dietę o zdrowe, odżywcze składniki. Ponadto dają niezłego kopa energetycznego, a odpowiednio przygotowane i regularnie pite pomogą wzmocnić odporność.
Idealne smoothie
Prawidłowo przyrządzone zimowe smoothies mogą stanowić pełnowartościowy posiłek. Co więcej, ich niezaprzeczalną przewagą nad sokami wyciskami jest wysoka zawartość błonnika pokarmowego, dzięki czemu dają poczucie sytości, które utrzymuje się dłużej. Z kolei gęstość smoothie można kontrolować, dodając płynny składnik (wodę, sok, mleko) stopniowo. Jeżeli, mimo to, całość wyjdzie zbyt rzadka moża dodać odrobinę więcej składnika zagęszczającego (kasza, płatki, banan). Jest to o tyle istotne, że sama nie przepadam za koktajlami zbyt gęstymi, które ciężko wypić, ani też mało treściwymi.
Warto także pamiętać, że wprowadzając smoothies do diety szczególnie ważna jest ich różnorodność. Nie najlepszym pomysłem jest, aby codziennie miksować i pić to samo. Bowiem każdy produkt oferuje inny, unikalny zestaw witamin i związków mineralnych. A idealny, zbilansowany koktajl to połączenie kilku ważnych składników odżywczych i zasad, które sprawią, że nigdy nie będziecie mieli dosyć miksowania. O tym jak przyrządzać idealne koktajle pisałam TUTAJ.
Smoothie z mrożonkami
Jeżeli dalej wątpicie w zimowe smoothies i uważacie, że zima to pora wyjątkowo uboga w świeże „składniki zielone”, pamiętajcie, że zawsze możecie poratować się mrożonkami. Mrożenie jest doskonałym sposobem na przedłużanie świeżości żywności. Zimą lepiej użyć mrożonych truskawek czy malin, niż świeżych ze sklepu. Nieco więcej mówię o tym TUTAJ i podpowiadam czy warto jest mrożonki.
SUPERdodatki
Na koniec, nie mogę nie wspomnieć o SUPERdodatkach. Gdzie zimą takim bonusowym urozmaiceniem mogą być rozgrzewające, wzmacniające odporność przyprawy: imbir, kurkuma, cynamon, kardamon i wiele innych. Przyprawy nie tylko wzbogacą walory odżywcze naszego napoju, ale również smakowe. Więcej o super dodatkach opowiadam TUTAJ.
Mam nadzieję, że Was przekonałam.
To jak, gotowi na wspólne miksowanie? Do dzieła!
Smoothie szarlotka
Składniki:
- 2 jabłka
- ok. ½ szklanki mleka zwykłego lub roślinnego, doskonale pasuje mleko migdałowe
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki płatków owsianych
- ⅓ łyżeczki pasty waniliowej
Przygotowanie:
- Płatki owsiane zalać ciepłą wodą i odstawić na czas przygotowywania jabłek.
- Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić miód, dodać pokrojone jabłka oraz cynamon i chwilę smażyć około 3-4 minuty.
- Następnie do kielicha blendera nalać mleko, dodać karmelizowane jabłka, pastę waniliową oraz odsączone z wody płatki owsiane i zmiksować na gładkie smoothie.
- Smoothie doskonale smakuje na ciepło i na zimno.
Pomarańczowe smoothie z imbirem
Składniki:
- 3 pomarańcze
- 1 banan
- 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
- szczypta imbiru do smaku
Przygotowanie:
- Z pomarańczy wycisnąć sok.
- Wszystkie składniki (obrany banan, sok z pomarańczy, ugotowana kasza jaglana, imbir) dodać do kielicha blendera i zmiksować na gładkie smoothie.
Smoothie kaki-awokado
Składniki:
- 1 kaki
- ½ dobrze dojrzałego awokado
- ok. ⅓ szklanki mleczka kokosowego
- ok. ⅓ szklanki mleka kokosowego
- szczypta kardamonu do smaku
Przygotowanie:
- Kaki oraz awokado obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
- Wszystkie składniki (kaki, awokado mleczko i mleko kokosowe, kardamon) dodać do kielicha blendera i zmiksować na gładkie smoothie.