Barwna, a zarazem smaczna kompozycja świeżych warzyw, aromatycznych ziół, makaronu ryżowego oraz kurczaka, zawinięta w delikatny papier ryżowy. Do tego szybki, prosty sos. Świeżo, lekko i zdrowo… czyli powoli przygotowujemy się do wiosny.
Składniki:
12 okrągłych arkuszy papieru ryżowego
Farsz:
1 filet z piersi kurczaka
50 g cienkiego makaronu ryżowego
0,5 avocado
0,5 ogórka
0,5 marchewki
kilka listków sałaty
kiełki brokuła
0,5 pęczka szczypiorku
świeża kolendra
1 limonka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka sosu sojowego
sól
pieprz
słodka papryka
Sos:
0,5 papryczki chilli
1 łyżka octu ryżowego
2 łyżki cukru
2 łyżki sosu sojowego
4 łyżki wody
Przygotowanie:
1) Kurczaka lekko doprawić solą, pieprzem oraz papryką, ugrillować i pokroić na paski.
2) Przygotować makaron wg przepisu na opakowaniu.
3) Avocado, marchewkę oraz ogórka obrać i pokroić w cienkie paseczki. Przygotować zioła oraz kiełki. Sałatę umyć, osuszyć i pokroić.
4) Wycisnąć sok z limonki, dodać cukier oraz sos sojowy i dokładnie wymieszać. Warzywa wrzucić do miski i wymieszać z przygotowanym sokiem.
5) Każdy arkusz papieru ryżowego namoczyć w ciepłej wodzie, następnie na środek kłaść po trochu każdego składnika i zawijać jak krokiety (zaginamy boczne brzegi papieru, przykrywamy dolnym brzegiem i zwijamy w rulonik).
6) Przygotować sos do maczania spring rolls. Papryczkę drobno posiekać, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
7) Gotowe sring rolls podawać z wcześniej przygotowanym sosem.