Jak zjeść cukierka i mieć cukierka? Czyli jak to zrobić, aby być na „diecie”, a jednocześnie nie rezygnować z łakoci. Wystarczy poświęcić dosłownie chwilkę i przygotować pyszne, sycące i zdrowe pralinki, które można traktować nie tylko jako deser, ale również jako doskonały pomysł na pełnowartościowe drugie śniadanie czy podwieczorek. Kuleczki choć niepozorne, zawierają mnóstwo wartości odżywczych: witaminy z grupy B, miedź, żelazo, potas, łatwo przyswajalne białko oraz cenny błonnik.
Składniki (15 sztuk):
0,5 szklanki (100 g) suchej kaszy jaglanej
1,25 szklanki (ok. 300 ml) mleczka kokosowego
1,5 szklanki (150 g) wiórków kokosowych
1-2 łyżki miodu
Dodatkowo:
15 całych migdałów
Wiórki kokosowe do obtoczenia pralinek
Przygotowanie:
1) Zblanszować migdały: całe migdały zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 10 min. Po 10 min. przelać zimną wodą i obrać ze skórek.
2) Kaszę jaglaną dokładnie przelać zimną wodą, a następnie wrzątkiem.
3) Przygotowaną kaszę ugotować do miękkości w mleczku kokosowym (ok. 20 min.). Na koniec dodajemy miód oraz wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.
4) Z gotowej, lekko przestudzonej masy formujemy kuleczki, do których wkładamy migdały i obtaczamy w wiórkach kokosowych.
5) Gotowe pralinki przed podaniem odstawiamy do lodówki na godzinę. Przechowujemy również w lodówce, najlepiej w szczelnym pojemniku, aby nie pochłaniały zapachów.