fbpx
Na słodko

Ekspresowy deser kremowo-bananowy

Ekspresowy deser kremowo-bananowy

Kolejny błyskawicznie robiący się deser, który nie wymaga pieczenia i można go wykonać w mgnieniu oka, a przy tym bardzo smaczny i znikający tak samo szybko jak powstaje. Nie wierzycie? Sprawdźcie sami…

Składniki (4 porcje):

1 duże opakowanie (64 g) budyniu śmietankowego
1,5 szklanki (370 ml) mleka
1 duży kubek (330 g) śmietanki kremówki 30%
12 sztuk (80 g) biszkoptów kakaowych „kocie języczki”
0,3 tabliczki (30 g) gorzkiej czekolady
2 banany
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
0,5 szklanki (125 ml) gorącej wody

Przygotowanie:

1) Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, ale w połowie podanej ilości mleka, a następnie odstawić do wystudzenia (żeby nie powstał kożuch, budyń przykryć folią spożywczą tak, aby do niego przylegała).

2) Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę.

3) Cały czas mieszając mikserem na wolnych obrotach, do ubitej śmietanki partiami dodawać wystudzony budyń.

4) Kawę rozpuścić w 125 ml gorącej wody, wystudzić i przelać do płytkiego naczynia.

5) Biszkopty namaczać w kawie i układać po dwa na dnie każdej szklanki lub pucharka.

6) Na biszkopty nałożyć warstwę kremu, kilka plasterków banana i posypać startą czekoladą.

7) Deser przełożyć kolejną warstwą 2 namoczonych w kawie biszkoptów, kremem, zakończyć kilkoma plasterkami banana i ponownie posypać startą czekoladą.

8) Przygotowany deser przed podaniem schłodzić w lodówce przez kilka minut.

Ekspresowy deser kremowo-bananowy

Ekspresowy deser kremowo-bananowy

5/5 - (2 votes)

(4) Komentarze

  1. Taka masa budyniowa zmiksowana ze śmietanką, jest przepyszna. Do tego kawowe biszkopty i banany? Bajka! Już sobie wyobrażam jak musi smakować całość:)

  2. E tam… po co sobie wyobrażać? lepiej szybciutko zrobić 😉 pozdrawiam 🙂

  3. a jak by do masy dodać zblendowanego banana? chyba tak zrobię w ramach eksperymentu

    1. Bardzo ciekawy pomysł, zawsze warto eksperymentować. Koniecznie daj znać jak smakowało. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *