Z kaszy jaglanej można zrobić praktycznie wszystko: kotlety, pasztety, koktajle, najwymyślniejsze desery, farsze lub też można, tak jak dzisiaj, w najprostszej postaci zajadać z miseczki na śniadanie. W ostatniej wersji najlepiej smakuje podana z mnóstwem świeżych, sezonowych owoców i śmietanką kokosową, dzięki której staje się kremowa i delikatna z łagodnym kokosowym posmakiem. A wiadomo, że receptą na udany dzień jest zdrowe i przede wszystkim pyszne, wprawiające w dobry nastrój śniadanie.
Składniki (2 porcje):
Jaglanka:
0,5 szklanki (100 g) suchej kaszy jaglanej
0,75 szklanki (180 g) śmietanki kokosowej
1 łyżka miodu
szczypta soli
Dodatkwo:
2 garści borówek
2 garści winogron
1 banan
listki mięty
Przygotowanie:
1) Kaszę jaglaną zalać szklanką gorącej wody, a następnie gotować ze szczyptą soli na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut, do momentu, aż wchłonie całą wodę (pamiętaj, aby kaszę dokładnie przed gotowaniem wypłukać obficie przelewając najpierw zimną, a później gorącą wodą, dzięki temu pozbędziemy się gorzkiego posmaku). Kaszę można ugotować wieczorem, dzień wcześniej.
2) Do ugotowanej kaszy dodać śmietankę kokosową oraz miód i dokładnie wymieszać. Można delikatnie podgrzać.
3) Podawać z owocami i listkami mięty.
Smaczne i zdrowe śniadanie 🙂 No i jakie kolorowe! 🙂
To prawda, zawsze ładuje mnie pozytywną energią na cały dzień.