Cudowna, jesienna tarta z ciasteczkowym spodem, pachnącym, cynamonowym kremem, dopieszczona uroczymi, słodkimi figami. Błyskawiczna, prosta i nie wymagająca pieczenia, a przy tym bardzo efektowna, bez wątpienia uraduje oko niejednego estety i zadowoli podniebienia wielbicieli fig i nie tylko.
Składniki (forma o średnicy 26 cm najlepiej z wyjmowanym dnem):
Spód:
400 g herbatników
120 g masła + 1 łyżka do nasmarowania formy
Krem:
1 kubek (330 ml) śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 kubek (250 g) serka mascarpone
5 łyżek cukru pudru
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki goracej wody
Dodatkowo:
5-6 świeżych fig
miód (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1) Przygotować spód: herbatniki zmiksować za pomocą blendera na mąkę, dodać rozpuszczone, przestudzone masło i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem, wyrównać i ugnieść na dnie oraz do brzegów formy np. grzbietem łyżki, a następnie odłożyć do lodówki na kilka minut, do momentu przygotowania kremu.
2) Przygotować krem: żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dobrze przestudzić. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę. Cały czas mieszając mikserem, dodawać partiami cukier, cynamon oraz serek mascarpone, a na koniec powoli dolać wystudzoną żelatynę.
3) Krem wyłożyć na przygotowany spód i wyrównać.
4) Na kremie ułożyć pokrojone w ósemki figi i odłożyć do lodówki na kilka godzin, do stężenia.
5) Przed podaniem można polać miodem.
taka szybka tarta to ideał 🙂
I nie mowy o przypaleniu 😉 Pozdrawiam 🙂